DomovNoviceOdločen da novi prostorski ureditvi Urbanega središča Barka

Odločen da novi prostorski ureditvi Urbanega središča Barka

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Z večinsko podporo občinskemu Odloku o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka so občanke in občani prižgali zeleno luč za nadaljnji razvoj tega dolga leta degradiranega območja mesta. Od 10.367 udeleženih volilnih upravičencev se jih je za novo prostorsko ureditev izreklo 6.056, proti pa 4.230, 81 glasovnic je bilo neveljavnih. Gre za neuradne podatke, uradni izid referenduma bo objavljen predvidoma v petek.

58,88 odstotka za in 41,12 proti je neuradni izid včerajšnjega naknadnega referenduma, na katerem so občanke in občani Mestne občine Koper odločali o uveljavitvi Odloka o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka, ki ga je Občinski svet Mestne občine Koper sprejel 23. junija 2021. Referenduma se je udeležilo 10367 oziroma 24,38 odstotka volilnih upravičencev.

»Sem pozitivno presenečen nad izidom naknadnega referenduma, še zlasti nad številom ljudi, ki so se izrekli za uveljavitev občinskega odloka o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka. Očitno je, da so naši občani razumeli, kakšne so realne potrebe občine, in zato podprli našo vizijo razvoja mesta. Rezultat pa kaže tudi, da je velika večina občank in občanov sprejela drugačen način vodenja občine, kot so ga poznali v preteklosti. Ugotovili so, da lahko dosežemo še več, če smo spoštljivi drug do drugega, če ne iščemo in ustvarjamo konflikta, kot tudi če poskušamo probleme reševati strpno in v dogovoru,« je po razglasitvi izida referenduma povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Ob tem je napovedal, da se bodo v kratkem sešli z lastniki tamkajšnjih zemljišč in začeli postopke za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki bo natančneje opredelil nadaljnjo prostorsko ureditev in razvoj tega območja.

Neuradni rezultati referenduma so objavljeni tukaj.

V Hrvatinih izvolili nov svet krajevne skupnosti

Sočasno z referendumom so v Hrvatinih volili predstavnike v svet krajevne skupnosti. Po neuradnih rezultatih so v svet KS Hrvatini izvolili Marjana Stropnika, Lovreta Jerkovića, Aleša Rotarja, Agato Trontelj (prva volilna enota), Petra Ivančiča, Silvija Hrvatina, Dušanko Rozman (druga volilna enota) in Adriano Kuštrin kot predstavnico italijanske narodne skupnosti (tretja volilna enota).

Neuradni izid predčasnih volitev je objavljen tukaj.