DomovNoviceOdprte so prijave na sejem sv. Nazarija

Odprte so prijave na sejem sv. Nazarija

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 15., in nedeljo, 16. junija, bo na Prešernovem trgu potekal sejem sv. Nazarija. Ta zgodovinski dogodek, ki je v preteklosti pomenil osrednje dogajanje v mestu, bo ponovno oživel s čarom tradicije in sodobnosti. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, ki je organizator sejma, vabi Krajevne skupnosti, različna turistična in druga društva Mestne občine Koper, umetnike in ostale ustvarjalce, k prijavi. Prijave so možne do vključno petka, 31. 5. 2024.

Pred 1500-leti so junija meščani in meščanke Kopra praznovali svojega zaščitnika – sv. Nazarija. Na ta prazničen dan so mesto okrasili s sivko, ki velja za »klasje sv. Nazarija«, in njen poseben vonj je dal prazničen pečat mestu. Meščanke so prodajale šopke sivk in značilno pecivo »bussolaije«. Na ta dan je potekal tudi sejem sv. Nazarija in procesija po ulicah Kopra s svetnikovimi relikvijami. Letos bomo ta pomemben dogodek in bogato tradicijo 15. in 16. junija ponovno obudili. Prireditev bo potekala na Prešernovem trgu v Kopru, 15. in 16. junija, med 9.00 in 17.00. Sejem sv. Nazarija bo oba dneva, medtem ko bo v nedeljo procesija in slovesna sveta maša v čast sv. Nazariju. Začela se bo ob 9.30 na Gortanovem trgu, sprevod pa bo svojo pot nadaljeval po Pristaniški in Kidričevi ulici do Titovega trga. Od tam bo procesija svojo pot nadaljevala na Prešernov trg, kjer bo dogajanje na sejmu sv. Nazarija.

Prijave na sejem sv. Nazarija

Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, ki je organizator sejma, vabi Krajevne skupnosti, različna turistična in druga društva Mestne občine Koper, umetnike in ostale ustvarjalce, k prijavi na sejem sv. Nazarija. Vabijo jih k sodelovanju, da obiskovalcem sejma predstavijo svoje izdelke, delovanje, tradicionalne recepte ter običaje in zanimivosti, ki so zaznamovale njihov kraj. Prijave so možne do vključno petka, 31. 5. 2024, na povezavi tukaj. Dodatne informacije najdete v splošnih pogojih, ki se nahajajo v prijavnici. Za dodatne informacije se lahko piše na turizem@visitkoper.si.

Foto: Jakob Bužan