DomovKulturaVabljeni na odprtje razstave spominske sobe Alojza Kocjančiča in predstavitev knjige

Vabljeni na odprtje razstave spominske sobe Alojza Kocjančiča in predstavitev knjige

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper bo skupaj s Pokrajinskim arhivom Koper v torek, 6. oktobra, ob 18. uri, v koprski Loggi odprla razstavo z naslovom Spominska soba Alojza Kocjančiča. Na dogodku bodo predstavili tudi knjigo Kubejski.

Pred tedni je v Kubedu potekala slovesnost ob 150. obletnici tabora, ob tem so uradno odprli tudi spominsko sobo Alojza Kocjančiča, Kubejca, duhovnika, prvega slovenskega istrskega pesnika in domoljuba, ki se je v času fašizma in nacizma brezkompromisno boril za slovenstvo in slovenski jezik. Svojo privrženost slovenskemu jeziku je izkazal tudi kot književnik, njegova pesniška zbirka Šavrinske pesmi (1962) je pomenila vstop Istre v slovenski književni prostor.

Mestna občina Koper se je z odkupom Kocjančičeve hiše in ureditvijo spominske sobe poklonila spominu velikega Istrana. Del projekta Spominske sobe, ki jo je zasnovala arhitekta Martina Grižančič, je tudi knjiga avtorice Ines Cergol z naslovom Kubejski. Je vodič skozi življenje in delo Alojza Kocjančiča, prireditve in publikacije, ki jih je navdihnilo njegovo delovanje, in spominsko sobo v Kubedu. Pogovor z urednico knjige Mirjano Rovis in redaktorico knjige Tanjo Jakomin Kocjančič bo vodila Mojca Klarič.

Kulturno obarvani večer bodo obogatili dramski igralec Brane Grubar, Oktet Aljaž ter mladi koprski glasbeniki Maša Stopar, Nika Gačnik in Žiga Čopi.

V skladu z navodili NIJZ morajo obiskovalci svojo prisotnost na prireditvi potrditi na naslovu tina.sarazin@kp.sik.si oz. na telefonski številki 031 450 500.