DomovNovicePepelnična sreda prinaša pustni post

Pepelnična sreda prinaša pustni post

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Čas pustnega veseljačenja in mastne hrane je mimo, saj se z današnjo pepelnično sredo začenja 40-dnevni post. Ta pomeni pripravo na veliko noč, ki bo letos 1. aprila. Namenjen je premišljevanju o pomenu Kristusovega trpljenja in velikonočne zmage nad smrtjo.

V katoliških cerkvah je na pepelnico značilen obred pepeljenja, pri katerem duhovnik verniku na glavi naredi križec s ščepcem pepela. Ponekod blagoslovljeni pepel nesejo tudi domov in ga uporabijo kot obrambno sredstvo pred hudo uro. Tako denimo z njim posipajo po polju.

Na pepelnico je zapovedan strogi post, ko na jedilniku ne sme biti mesa in mesnih izdelkov, verniki pa naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega. V preteklosti so zelo verni ljudje prebili ves post ob samem kruhu in vodi.

V katoliških cerkvah je na pepelnico značilen obred pepeljenja. Fotomontaža: ekoper.si

Značilno postno pecivo so preste. Po ljudskem reku so o pustu zrele neveste, o postu pa preste. Obdobje pred postom, ki je zajemalo tudi pustni čas, je bilo namreč v preteklosti čas ženitev.

Postni čas zahteva umirjeno vedenje in odpovedovanje. V preteklosti v tem času niso kadili, fantje niso smeli vasovati, dekleta pa ne nositi rdečih in živopisanih oblek.

Slovenska karitas pa že 13. leto poziva k odpovedi alkoholu. Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. Akciji, ki jo bodo predstavili danes, se med drugim pridružuje katedra za družinsko medicino medicinske fakultete v Ljubljani.

Kjer pusta še niso pokopali na pustni torek, je danes zadnji čas za to. Kjer pa se strogo držijo izročila, so maske odložili najkasneje v torek opolnoči.