DomovNovicePetek v znamenju oražnih vin, dan prej premiera dokumentarnega filma

Petek v znamenju oražnih vin, dan prej premiera dokumentarnega filma

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Orange Wine Festival bo v petek, 29. aprila, v renesančnem ambientu Manziolijevega trga v Izoli povezal številne ugledne vinarje iz sedmih držav, pridelovalce drugih kmetijskih pridelkov, gostince in rokodelce z zainteresirano in pisano mednarodno publiko. Na predvečer festivala, 28. aprila, bo v Kopru svetovna premiera dokumentarnega filma Call it Amber o koreninah in sodobni podobi oranžnih vin.

Manziolijev trg v Izoli bo v petek, 29. aprila, med 14. in 21. uro, znova prizorišče Orange Wine Festivala, na katerem se bo s približno 200 oranžnimi vini predstavljajo 62 vinarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Grčije in Gruzije. Gre za sonaravno pridelana bela vina s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom in z zgolj nujnimi vinarjevimi intervencijami. To je vse bolj uveljavljajoč se slog pridelave, ki temelji na avtorskem pristopu z razumevanjem in spoštovanjem narave in naravnih procesov. Ob pradomovini vin Gruziji so eno najpomembnejših območij pridelave oranžnih vin regije ob severnem Jadranu.

Ozaveščeni vinarji, med katerimi so številni svojevrstni vitezi sonaravne in trajnostne pridelave, so s svojim delovanjem med prvimi v kmetijskem sektorju začeli opozarjati na ključnost delovanja v čim večjem sozvočju z naravo. Orange Wine Festival bo izpostavil pomen povezovanja med odgovornimi pridelovalci na eni ter ozaveščenimi potrošniki na drugi strani. Njihovo zavezništvo, ki ga že celotno desetletje utrjuje in spodbuja festival, ponuja optimističen in zelen pogled na skupno prihodnost. Na Orange Wine Festival letos prihajajo tako pionirji sonaravne pridelave oranžnih vin, ki jih pozna ves svet, kot njihovi mladi sledilci, ki so se odločili za svojo poklicno pot v sožitju z naravo.

Na predvečer festivala, 28. aprila, bo ob 19.30 v Gledališču Koper premiera dokumentarnega filma Call it Amber. Film, ki ga je ekipa Studia Alp iz Maribora posnela na številnih lokacijah, med drugim v Gruziji, Sloveniji in Italiji, prinaša vpogled v starodavno vinsko tradicijo in kulturo ter njun vnovičen vznik v zadnjega četrt stoletja. V filmu nastopajo številni ugledni vinarji, ki sledijo sonaravni pridelavi, novinarji, vinski pisci, someljeji … Sledil bo pogovor z avtorjem filma Andražem Fištravcem, someljejem Valterjem Kramarjem in vinskim piscem, avtorjem knjige Amber Revolution, Simonom J. Woolfom.