DomovNovicePeti festival Šelestenja za vse generacije in glasbene okuse

Peti festival Šelestenja za vse generacije in glasbene okuse

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Jesensko glasbeno dogajanje v Kopru bo tudi letos zaznamoval festival Šelestenja, ki bo  v svoji peti izdaji v dvorani sv. Frančiška Asiškega gostil štiri med seboj zelo različne, a izjemno kakovostne glasbene sestave. Festival bo v sredo, 6. novembra, otvorila legendarna istrska zasedba Prizma, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja, nadaljeval se bo 13. novembra z osemročno glasbeno poslastico Klavirskega kvarteta Phoenix, 20. novembra bo sledil nastop že kultnega slovenskega dua Silence, 4. decembra pa bo festival sklenil nastop Zbora Slovenske filharmonije, ki bo obeležil 70. rojstni dan izjemnega slovenskega skladatelja Alda Kumarja.

“Letos smo pripravili bogat program, ki vključuje različne glasbene zvrsti in kakovostne nastope, ki nagovarjajo ljubitelje različnih glasbenih zvrsti.” je o letošnjem glasbenem izboru povedal kurator programa Patrik Holz iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. Ob 50. obletnici ustanovitve legendarne zasedbe Prizma se izvorna člana, Ladi Mljač in Franci Čelhar, vračata na odre z akustičnim triom, okrepljenim s priznanim kitaristom Matjažem Švagljem. Skupaj bodo obudili nepozabne hite, ki so zaznamovali generacije in slovensko glasbeno sceno. Na posebnem koncertu v sklopu festivala Šelestenja se jim bosta 6. novembra v Dvorani sv. Frančiška Asiškega pridružila še bobnar Bogdan Turnšek-Poly in basist Giovanni Toffoloni.

V sredo, 13. novembra, štiri vrhunske pianistke Claudia Sedmach, Tamara Ražem Locatelli, Beatrice Zonta in Tatjana Jercog, združene v Klavirski kvartet Phoenix, obljubljajo osemročno glasbeno poslastico. Kvartet, ki izvaja skladbe na dveh klavirjih, ponuja izjemno glasbeno izkušnjo, saj njihova osemročna izvedba prinaša še bogatejšo paleto zvokov. Izvedle bodo skladbe, napisane prav za tovrstni sestav, kot tudi priljubljena orkestralna dela, a v novi preobleki.

Duo Silence, ki ga sestavljata Primož Hladnik in Boris Benko, je že skoraj tri desetletja eden od najboj prepoznavnih glasbenih sestavov na slovenski glasbeni sceni, ki med glasbenimi sladokusci uživa že kultni status.  Za seboj imata pet studijskih albumov in številna sodelovanja na področju gledališča, kjer sta izjemen pečat pustila v produkcijah pokojnega režiserja Tomaža Pandurja, in filma, kjer sta zelo dejavna v zadnjem obdobju (Slovenka, Trigrad, Odrešitev za začetnike). Duo Silence ni ravno najbolj pogost gost istrskih glasbenih odrov, zato bo koncert 20. novembra ena od redkih priložnosti za jim prisluhniti v živo.

V počastitev 70. rojstnega dne enega najpomembnejših slovenskih skladateljev Alda Kumarja bo Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Ane Erčulj 4. decembra v dvorani sv. Frančiška Asiškega izvedel nekaj njegovih najpomembnejših del. Kumar, ki se je izobraževal pod mentorstvom Lojzeta Lebiča in Alojza Srebotnjaka, je znan po svojih skladbah za simfonične orkestre, zbore in film. Njegova dela so odmevala tako doma kot v tujini in so stalnica na koncertnih odrih. Na tem posebnem dogodku, ki bo sklenil peto izdajo festivala Šelestenja, seveda, ne bodo umanjkale mojstrovine, kot so Istrska suita, Čelo Alp in Tehtanje duš.

Na petem festivalu Šelestenja lahko vsak ljubitelj glasbe najde nekaj zase. Vstopnice so že na voljo na Eventimu.

Foto: ZMKT