DomovNovicePihalni orkester Koper praznuje 40 let delovanja

Pihalni orkester Koper praznuje 40 let delovanja

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pihalni orkester Koper letos praznuje pomemben jubilej. V štirih desetletjih delovanja je povezal številne mlade in tudi starejše godbenike, kjer jim je skozi glasbeno ustvarjanje ponudil možnost za kakovostno druženje in muziciranje. Jubilejni božično-novoletni koncert bodo člani orkestra izvedli v dvorani Osnovne šole Koper v nedeljo, 26. decembra, ob 19. uri.

Približno 60-članskemu orkestru pod vodstvom dirigenta Borisa Benčiča bodo tokrat na odru družbo delali številni gosti, povezani s koprskimi godbeniki, in sicer Klapa Semikanta, ki letos praznuje prvih deset let delovanja, med člani pa je tudi nekdanji orkestraš, tenorist Blaž Gantar.

Pihalni orkester Koper je bil ustanovljen decembra 1981. Iz majhne skupine približno tridesetih godbenikov je zrasel v velik pihalni orkester, ki danes šteje približno 60 članov. Najmanj dvakrat na teden se mladi glasbeniki zberejo v svojem godbenem domu na Martinčevem trgu v Kopru, iz katerega zvenita ubrano muziciranje in otroški smeh. Orkester posebno skrb namenja izobraževanju mladih godbenikov, ki šele vstopajo v svet glasbe, in jim ponuja možnost za kakovostno preživljanje prostega časa, usposobljeni mentorji pa poskrbijo, da so deležni odlične glasbene izobrazbe. Ob takšnem delu ne preseneča, da je POK na domačih in tujih tekmovanjih prejel že številna priznanja.

Koprski orkester redno nastopa tudi na različnih prireditvah v lokalnem okolju, se udeležuje tekmovanj doma in na tujem ter pripravlja tradicionalne samostojne koncerte, med katerimi je najbolj obiskan prav božično-novoletni koncert.

Orkester ima v svojem okolju dva pomembna partnerja. Prvi je Mestna občina Koper, s katero skupaj pripravijo številne nastope, občina pa vsako leto z razpisi zagotovi sredstva za redno delovanje društva. Poleg lokalne skupnosti je stalni partner mladih glasbenikov tudi družba Luka Koper.

Koncert bo sledil epidemičnim razmeram in spoštovanju vseh ukrepov v državi, zato je število obiskovalcev v dvorani omejeno.

Rezervacije za ogled koncerta v dvorani sprejemajo na povezavi.

Foto: Pihalni orkester Koper, Jaka Ivančič