DomovNovicePlezalki  Janja Garnbret in Vita Lukan poskrbeli za dvojno slovensko zmagoslavje

Plezalki  Janja Garnbret in Vita Lukan poskrbeli za dvojno slovensko zmagoslavje

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Najuspešnejša športna plezalka vseh časov Janja Garnbret je včeraj pred večtisočglavo množico domačih navijačev dosegla še en mejnik – prvo zmago svetovnega pokala v težavnosti na domači tekmi v Kopru, s katero je števec zmag v svetovnem pokalu dvignila na rekordnih 41. Večerni finale najboljših si je z zanimanjem ogledal tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v organizaciji Planinske zveze Slovenije je ta konec tedna v Plezalni center Koper – Plus climbing ob atletskem stadionu na Bonifiki privabila najboljše športne plezalke in plezalce z vsega sveta. Na vrhunsko pripravljenem tekmovanju je nastopilo 140 tekmovalcev iz 32 držav.

Olimpijska prvakinja, osemkratna svetovna prvakinja in petkratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Janja Garnbret je tudi v Kopru dokazala, da je iz zmagovitega testa. Ob bučni podpori domačih navijačev je kot edina finalistka dosegla vrh finalne smeri in svojo prvo zmago v Kopru, kjer je bila lani druga.

»V Kopru sem zelo uživala, ne vem, če sem bila kadarkoli na katerikoli tekmi tako sproščena, tako v kvalifikacijah kot v polfinalu in zdaj še v finalu. Končno sem tudi jaz dobila prvo mesto v Kopru. To je bila tudi moja zadnja tekma letos in seveda je lepo sezono tekmovanj končati na vrhuncu, še boljše pa je, ko zmagaš doma. Sem izjemno hvaležna navijačem, vsem, ki so nas podprli,” je takoj po sanjskem nastopu povedala Garnbretova. Drugo mesto si je priplezala Japonka Ai Mori, brona pa se je veselila plezalka Vita Lukan.

V moški konkurenci je z brezhibno predstavo in edinim vrhom zahtevne moške finalne smeri slavil komaj 16-letni Japonec Soraku Anraku, srebra se je veselil Američan Jesse Grupper, brona pa Španec Alberto Gines Lopez.

Slovenska vrsta je imela v sobotnem finalu v Kopru štiri predstavnike. Mia Krampl in Luka Potočar sta tekmovanje končala na osmem mestu.

Foto: MOK