DomovNovicePokrajinski muzej Koper vabi na odprtje razstave Koper – Capodistria 1500

Pokrajinski muzej Koper vabi na odprtje razstave Koper – Capodistria 1500

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pokrajinski muzej Koper že četrto leto zapored pripravlja razstavo v okviru projekta Koper – Capodistria 1500. Vabljeni v muzejsko galerijo v petek, 2. decembra, na Kidričevi ulici 23a, ob 12. uri. Na razstavi bo na ogled obdobje med letoma 932 in 1380.

Kljub razmeroma skromni ozemeljski in demografski razsežnosti je bil Koper v svojem dolgem in burnem zgodovinskem razvoju pogosto »osrednje mesto« oziroma upravno-politično, gospodarsko in kulturno središče istrskega polotoka. To med drugim potrjuje ime »Caput Histriae« oziroma »de Capite Istriae«, kot se glavno mesto Istre prvič omenja v dokumentih že leta 1180.

Obdobje med letoma 932 in 1380, predstavljeno na razstavi, je eno najbolj prelomnih obdobij v starejši zgodovini Kopra, ki jo je zaznamovalo postopno širjenje beneškega vpliva na istrski polotok, hkrati pa tudi prizadevanja za ohranitev dominantne vloge oglejskih patriarhov in nemških vladarjev saškega rodu.

Z Benetkami, vodilno trgovsko-pomorsko silo, je Koper začel spletati prve pogodbe že v prvi polovici 10. stoletja. Do konca 13. stoletja se je odnos sprevrgel v popolno prevlado Benetk in izgubo samostojnosti Kopra, čemur je sledila njegova večstoletna vpetost v pravni in institucionalni sistem Beneške republike.

Foto: MOK, Pokrajinski muzej Koper