DomovNovicePomagajmo Aljoši do novih zmag

Pomagajmo Aljoši do novih zmag

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Študentska organizacija Univerze na Primorskem bo v ponedeljek, 17. februarja, ob 20. uri v koprski Areni Bonifika v sodelovanju s Košarkarskim klubom Koper Primorska, Univerzitetno športno zvezo Primorske in drugimi organizirala dobrodelno tekmo Pomagajmo Aljoši do novih zmag.   

Življenje študenta Univerze na Primorskem, Aljoše Habjana iz Selc, je zaznamoval poletni usodni skok s koprskega pomola v morje. Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem je pretresla zgodba njihovega študenta Aljošeki je med študijem bival v koprskem študentskem domu Villa Domus, bil aktiven pri projektih Univerzitetne športne zveze Primorske in se vselej izkazal kot vesten študent.

Lani poleti si je Aljoša Habjan, 22-letni študent Univerze na Primorskem nesrečno poškodoval vratni del hrbtenjače, s čimer se je njegovo življenje drastično spremenilo, saj je postal tetraplegik. Po nesreči je bil nemudoma operiran, po operaciji pa premeščen v Rehabilitacijski inštitut URI Soča, kjer še danes okreva in s terapevti izvaja razne vaje, redno telovadi ter se uči uporabljati pripomočke kot so nastavki za roke, ki mu olajšajo vsakdan. Zaradi poškodbe je večinoma odvisen od pomoči drugih, njegovo življenje pa je oteženo že pri vsakodnevnih opravilih, osebni negi, oblačenju in zlasti pri premikih, za kar bo potreboval elektromotorni voziček s specialno krmilno enoto.

Po končani rehabilitaciji se Aljoša vrača v domače okolje, ki ga je treba prilagoditi glede tako, da bo lahko živel s čim manj pomoči drugih. Tovrstna prenova je za njegove domače velik zalogaj, saj je treba zagotoviti večje bivalne prostore (širša vrata, ravne površine, nižja okna …), prilagoditi kopalnico z medicinskimi pripomočki za osebno higieno, zagotoviti posteljo z dodatnimi funkcijami in drugo. Poleg celotne prenove bivalnega okolja Aljoša potrebuje tudi prilagojeno vozilo za relacijski prevoz, sobno električno dvigalo in računalniško podporo, ki mu bo služila za povezavo z zunanjim okoljem in pomagala k dokončanju študija.

Z željo, da Aljoša lažje premosti vsakodnevne ovire po poškodbi in doseže zastavljene cilje, bodo Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Košarkarski klub Koper Primorska, Univerzitetna športna zveza Primorske in drugi organizirali dobrodelno tekmo v koprski Areni Bonifika.  Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena rehabilitaciji študenta.

Aljoši lahko pomagate že sedaj in donirate sredstva tako, da pošljete kratko sporočilo s ključno besedo ALJOSA5 na 1919 in prispevate 5 evrov za njegovo rehabilitacijo. Poljuben prispevek lahko nakažete tudi na račun: SI56 0700 0000 1031 394, Župnijska Karitas Železniki, Trnje 23, 4228 Železniki, s pripisom »ZA ALJOŠA«.

Foto: osebni arhiv