DomovNovicePotrjen elaborat o oblikovanju cene storitev javne službe oskrbe s pitno vodo

Potrjen elaborat o oblikovanju cene storitev javne službe oskrbe s pitno vodo

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Svet ustanoviteljic družbe Rižanski vodovod Koper je na včerajšnji seji potrdil Elaborat o oblikovanju cene storitev javne službe oskrbe s pitno vodo za občino Piran, občino Izola, Mestno občino Koper in občino Ankaran z veljavnostjo od 1. februarja 2023 dalje.

Glavni dejavnik preoblikovanja cen vodarine so izjemno visoki stroški energentov, ki so se v preteklih mesecih zvišali za 249,7 %. Nove cene storitev javne službe oskrbe s pitno vodo bodo s 1. marcem 2023 na položnicah za gospodinjstva v povprečju višje za 15,64 %, za gospodarstvo pa za 25,71 %. Po najnovejši uskladitvi cen s stroški bodo zneski na položnicah povprečnega porabnika v gospodinjstvu, z mesečno porabo 12 kubičnih metrov vode, višji za 2,04 EUR z DDV.

Svet ustanoviteljic je podprl uskladitev cen s stroški, ker bi vztrajanje na dosedanjih cenah onemogočilo normalno poslovanje podjetja. V vodstvu Rižanskega vodovoda Koper so ob tem poudarili pomen nedavnih vlaganj v obnovljive vire energije, konkretneje v lastne sončne elektrarne, brez katerih bi stroški energije še bolj obremenjevali cene storitev, poslovanje družbe in posledično življenjski standard občanov.

Iz Rižanskega vodovoda še sporočajo, da so kljub izjemno visoki inflaciji in stalnim podražitvam energentov, materialov in storitev zavezani k izpeljavi vseh načrtovanih projektov in naložb v prenovo zastarelih delov vodovodnega omrežja, s katerimi bodo še naprej obvladovane vodne izgube. Prioritetni projekt, ki so si ga skupaj s Svetom ustanoviteljic zastavili in ki tudi že poteka, pa je nadgradnja povezave s kraškim vodovodom in tudi navezava na tržaški vodovod, s katerim želijo preprečiti ponovitev kriznih razmer v dobavi pitne vode, ki smo jim bili priča lansko poletje.

Foto: MOK