Pravne dileme in negotovosti brexita

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Fakulteta za management Univerze na Primorskem je včeraj gostila dr. Damjana Kukovca, znanstvenega sodelavca harvardskega Centra za pravno profesijo in dolgoletnega uslužbenca Evropske komisije. 

Na predavanju je prisotnim predstavil številne pravne dileme in negotovosti, ki so se zaradi brexita pojavile v Evropski uniji, njenih članicah in tudi v sami Veliki Britaniji. Izpostavil je pravne možnosti in možne scenarije izstopa Velike Britanije iz Unije, posledice tega izstopa za prihodnost evropske integracije ter vlogo držav članic, tudi Slovenije, v tem procesu.

Dr. Kukovec je zbranim predstavil pravna vprašanja, ki jih prinaša brexit. Foto: ekoper.si

Izstop iz evropske družine šokiral svetovno javnost

Britanski glas za izstop iz evropske družine je presenetil in šokiral evropsko in tudi svetovno javnost. Izid referenduma je bil razumljen kot zmaga populizma in nacionalizma nad združevalnim duhom Evropske unije. Dr. Kukovec vidi brexit kot rezultat pomanjkanja pravne in ekonomske vizije o tem, kako na novo osmisliti in urediti evropsko skupnost.

Sodelovanje evropskih držav je neizbežno

Sodelovanje evropske skupnosti je neizbežno in nujno potrebno. Povezovanje evropskih držav je ena izmed garancij ekonomske rasti kontinenta. Evropska unija je izjemen dosežek, vendar je v zadnjem času izgubila mnogo svojega čara. Kriza v Evropi in prenos razmerja moči v Azijo manjšata ugled evropske družine. Evropa kliče po  radikalnih spremembah v načinu vodenja. Brexit ne predstavlja radikalne spremembe, ampak predstavlja poraz obstoječega zastarelega načina razmišljanja, predstavlja pomanjkanje analitične jasnosti in pomanjkanje vizije, kako na novo osmisliti evropski projekt.

Izstop dejanje brez vizije

Izstop Velike Britanije iz Unije je dejanje brez vizije in smernic, pogajanja ob izstopu pa bodo dolgotrajna in neizprosna. Evropska unija namreč nikakor noče, da se ustvari vtis o uspešni državi izstopnici. Kljub temu bo imela VB še vedno veliko vlogo in moč. Mit o enakosti držav članic se je že davno razblinil in vplivne države stare celine so in bodo imele velik vpliv. London bo tako ostal pomemben center Evrope, medtem ko bo denimo neka periferna država v Evropi kljub morebitnemu članstvu v EU ostala še naprej periferna.

London bo ostal eno pomembnejših središč Evrope. Foto: blogs.uk

V iskanju pravnega formata izstopa, ki bo sprejemljiv za obe strani

Izstop Velike Britanije je problematičen s pravnega vidika enotnega gospodarskega trga. Če bi bil namreč izstop dokončen in brez bilateralnih dogovorov, bi EU in Velika Britanija vzajemno izgubili skupno tržišče. Velika Britanija bi tako izgubila dostop do odprtega evropskega trga. Takšen scenarij bi pomenil, da bi postala partnerica EU po pravilih, ki jih narekuje svetovna trgovinska organizacija.

Druga možnost je vzpostavitev svobodnega gospodarskega prostora, kar pa za Britanijo ni sprejemljivo, saj ta predvideva svoboden pretok denarja in delovne sile, kar je bil del razlogov za njen izstop iz EU.

Tretja možnost je bilateralen dogovor po vzoru dogovora, ki ga imata EU in Švica, problem takega dogovora je, da ne obstaja institucija, ki bi reševala morebitne spore. *

Brexit je torej pred vrata Evropske unije prinesel kopico pravnih vprašanj, ki jih bosta vpleteni strani morali rešiti.