DomovNaši krajiPred nami je praznični začetek tedna, bližajo se tudi martinovanja

Pred nami je praznični začetek tedna, bližajo se tudi martinovanja

Naši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V času šolskih počitnic si na destinaciji Koper obetamo povečan obisk, ravno tako bo pestro tudi v času martinovanj.

Koper se lahko pohvali z zelo dobrimi rezultati v letošnjem letu, saj smo do vključno septembra zabeležili že preko 300 tisoč prenočitev. V prvi polovici leta so na destinaciji prevladovali domači gostje, od julija dalje pa so tuji turisti ustvarili tudi preko 70 odstotkov vseh prenočitev. Največ je bilo gostov iz Nemčije, Madžarske, Češke in Poljske, manj kot običajno pa je bilo italijanskih in avstrijskih gostov.

Za prihajajoči praznični in počitniški teden sprejemajo nastanitvene kapacitete še vedno rezervacije, glede na trenutne podatke pa kaže, da bodo zapolnili polovico svojih kapacitet. Med gosti bodo prevladovali domači turisti.

Občani in obiskovalci se lahko v naslednjih dneh udeležijo tudi različnih dogodkov. Danes zvečer bo v prostorih Centra mladih Koper na »halloween« metal zabavi nastopila zasedba The Canyon Observer. V soboto, 29. novembra, pripravljajo Noč čarovnic v vrtu Purissima, kjer se bodo zabavali najmlajši. Sobotni večer v dvorani sv. Frančiška Asiškega bo v znamenju starodavne glasbe in predstavitve albuma »Il bello antico«. Zadnji dan v mesecu bo ravno tako v dvorani sv. Frančiška Asiškega prvi koncert jesenskega abonmaja Amabile s koncertom godalnega orkestra Akademije Arrigoni z naslovom »Amabile in Tartini«. Prihodnji konec tedna, 4. novembra, se začenja Festival Kitarika, istrska mesta bodo gostila športni dogodek Obala Ultra Trail, v dvorani Osnovne šole Koper pa bo 5. novembra koncert ob 50. obletnici skupine Platana.

V času šolskih počitnic bo za vse obiskovalce, ki si bodo želeli ogledati mestno jedro in hkrati spoznati zgodovino mesta, na voljo tudi interaktivna igrica »Lov na pravico« po polovični ceni. Nakup je možen v TIC Koper.

Bliža se tudi čas martinovanj. Ob tej priložnosti se na naši destinaciji obetata dva večja dogodka. Martinja v Marezigah obljublja tridnevno dogajanje, v okviru katerega bodo potekale degustacije vin in domačih kulinaričnih dobrot, sejem mladih vin, spremljevalni program pa bodo oblikovali učenci OŠ Marezige, Pihalni orkester Marezige, duo Zemljotres in Al Picone.

Tradicionalno martinovanje, ki so ga letos poimenovali »Istra v tebi«, pa pripravljajo tudi v naši največji vinski kleti Vinakoper. Poleg degustacij vin in predstavitve novih botrov, pripravljajo tudi likovno razstavo, koncert na katerem bosta nastopila Rudi Bučar in Hamo ter Martinovo večerjo s pet hodnim menijem in vodeno degustacijo vin.

V času martinovanj bosta svoja vrata odprli tudi dve osmici, in sicer Osmica Jakomin v Kubedu med 4. in 13. novembrom ter Osmica Krmac med 6. in 13. novembrom.

Več o dogodkih na povezavi.

Foto: ZMKT, Jaka Ivančič, skupina Platana arhiv