DomovNovicePred vrati je najbolj okusna prireditev leta v Kopru

Pred vrati je najbolj okusna prireditev leta v Kopru

Naši krajiNoviceProsti časSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 28. septembra, se na Ukmarjev trg vrača Altroke Sladka Istra, najbolj okusna prireditev leta v Kopru. Obiskovalci bodo lahko ob pestrem programu, Pikini deželi za najmlajše, okušali raznoliko paleto slanih in sladkih okusov. Na skoraj 100 stojnicah se bodo predstavljali slaščičarji, kuharji, vinarji, destilarji in drugi ponudniki. Da bo letošnji dogodek Altroke Sladka Istra še lepši, bodo poskrbeli otroci Osnovnih šol Mestne občine Koper, ki pripravljajo poslikavo zastavic s svojim portretom in najljubšo sladico.

Priljubljen festival Altroke Sladka Istra, ki ga organizira Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, bo zadnjo septembrsko soboto od 10. do 22. ure, na Ukmarjevem trgu združil ponudnike istrskih sladic, tipičnih slovenskih dobrot, čokoladnih, medenih in drugih sladkih izdelkov, kot tudi ponudnike istrske kulinarike, lokalne vinarje, pivovarje in druge ponudnike pijač s pridihom Istre.

Obiskovalci bodo lahko uživali v jedeh s tartufi, istrskem pršutu, domačem siru, okusnih morskih dobrotah ter pestri izbiri sladic, med katerimi zagotovo ne bodo manjkale tradicionalne slastne fritule, breskvice, palačinke, tiramisu, slovite princeske in druge  dobrote. Altroke Sladka Istra bo tudi priložnost za sladko praznovanje 1500. letnice mesta Koper. Posebno pozornost bo tako zagotovo prevzela torta, narejena prav za to priložnost. Vsebuje značilne istrske sestavine, to so sivka, oljčno olje in grozdje fragola.

Za sladko ponudbo bodo med drugimi poskrbeli Refoškoladnica iz Marezig, koprska krofarna Da Ponte, Čokoladnica la Chocolat, številna lokalna društva, med njimi Šparžinke, Skala Kubed in Dobra volja Škofije, ki bodo navduševala s pristnimi istrskimi recepti in jedmi s tega območja. Na prireditvi bodo sodelovali številni lokalni vinarji, med njimi Vina Bordon, posestvo Santomas, Vina Brič in drugi. Poleg njih pa tudi lokalni pivovarji in ponudniki drugih pijač z območja slovenske Istre. Za slane dobrote bodo med drugim poskrbeli Di Kappa tartufi z različnimi jedmi s tartufi, Nori Sushi, ki sta ga ustanovili dve mladi nadobudni kuharski ustvarjalki, Tumova koča na Slavniku in Restavracija Altroke‘, ki pripravljata okusne istrske jedi.

Pester spremljevalni program

Obiskovalci bodo poleg številnih dobrot navdušeni nad pestrim programom. Park ob Ukmarjevem trgu se bo med 10. in 16. uro spremenil v pravo Pikino Deželo. Otroci bodo lahko v Vili čiračara ustvarjali, se zabavali in si ogledali gledališko predstavo. Vsi ljubitelji morja in bark, bodo lahko brezplačno odpluli na krajši izlet do mesta potopa slovite barke Rex. Na odru se bo ob 11. uri odvila slaščičarska delavnica, na kateri boste lahko izvedeli, kako pripraviti najboljši tiramisu. Delavnico bo vodil kuharski mojster Naser Gashi. Ob 16. uri bo razglasitev zmagovalca natečaja Muškat Altroke Sladke Istre 2024. Za večerno glasbeno vzdušje bo poskrbela glasbena skupina Ne Me Jugat acoustic. Podroben program je na voljo tukaj.

Otroški portreti in risbe najljubših sladic

Letošnja Sladka Istra bo še posebej lepo okrašena, saj otroci Osnovnih šol Mestne občine Koper pripravljajo poslikavo zastavic s svojim portretom in najljubšo sladico. Otroška kreativnost ne pozna meja, zato se v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper že veselijo ilustracij, ki bodo krasile Pikino deželo (park ob Ukmarjevem trgu).

Altroke Sladka Istra prinaša spremembe v prometu

V petek, 27. 9., od 8.00 do nedelje, 29. 9., do 17.00 bo popolna zapora Ukmarjevega trga. V soboto, 29.  9., med 10.00 in 22.00 bo za promet popolnoma zaprta Pristaniška ulica (od križišča s Piransko cesto do priključka ulice Belveder na Ukmarjevem trgu). Stanovalcem mestnega jedra in obiskovalcem prireditve svetujemo, da svoje avtomobile parkirajo na drugih razpoložljivih parkiriščih na obrobju mesta ali v eni izmed parkirnih hiš (PH Sonce, PH Belveder).

V primeru napovedi slabega vremena se bo celotno dogajanje odvilo v soboto, 5. oktobra 2024.

Foto: MOK, Jakob Bužan