DomovNovicePredsednik RS častni pokrovitelj ironmana v slovenski Istri

Predsednik RS častni pokrovitelj ironmana v slovenski Istri

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Predsednik Slovenije Borut Pahor je danes prirediteljem triatlonske tekme ironman, ki bo 23. septembra v slovenski Istri, vročil listino o častnem pokroviteljstvu, sam pa je dobil simbolično startno številko 0001. 

Borut Pahor je v Predsedniški palači sprejel organizacijsko ekipo športnega dogodka I feel Slovenia – Ironman 70.3 Slovenian Istra ter številne tekmovalce, ki so se v zadnjih treh letih udeležili vsaj enega tekmovanja za ironman. Sprejema se je udeležil tudi koprski podžupan Peter Bolčič.

23. septembra 2018 se bodo triatlonci zbrali v slovenski Istri, kjer se bodo soočili z izzivom I feel Slovenia – Ironman 70.3 Slovenian Istra.

Plavalni del tekmovanja se bo odvijal v Kopru, z začetkom in koncem na Ukmarjevem trgu. Sledil bo kolesarski del, pri katerem bodo tekmovalci po štartu na Ukmarjevem trgu zapeljali skozi koprsko staro mestno jedro, mimo Luke Koper do Ankarana.Tekmovalci tega polovičnega ironmana morajo najprej preplavati 1,9 km, takoj zatem prekolesariti 90 km in nazadnje preteči še polovični maraton – 21,1 km. Brez prekinitev.

Proga jih bo nato vodila na italijansko stran in nekaj časa bodo triatlonci kolesarili vzdolž italijanske obale.

Ob vrnitvi nazaj v Slovenijo se bodo povzpeli do Ospa, čemur bosta sledila še dva vzpona v zaledju Istre – na Sv. Anton in Šmarje. Proga se bo končala s spustom do Izole in Kopra. V zadnjem delu preizkusa, teku, pa se bodo tekmovalci podali po obalni cesti iz Kopra do Izole in nazaj, ter nato ta 10,5 kilometrski krog še enkrat ponovili.

Končni cilj slovenske edicije tega svetovno znanega tekmovanja bo na koprski promenadi.

Začetek tekmovanja IRONMAN sega v leto 1978, ko se je med mornariškim oficirjem Johnom Collinsom in njegovimi prijatelji športniki razvila vroča debata o tem, kateri športniki imajo največ kondicije: plavalci, kolesarji ali tekači. Collins je pozneje skupaj z ženo organiziral prvo tekmovanje IRONMAN, v katerem sta združila tri najtežja vztrajnostna tekmovanja na otoku. Leta 1980 je tekmovanje prvič prenašala televizijska mreža ABC in s tem dogodku prinesla svetovno prepoznavnost. Danes na tisoče triatloncev iz vsega sveta preizkuša svoje meje in dokazuje prijateljem, družini ali le sebi, da še kako drži rek “Vse je mogoče.”