DomovNovicePrevidnost pri kurjenju v naravi ne bo odveč!

Previdnost pri kurjenju v naravi ne bo odveč!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob prihajajočem prazniku dela, ki ga spremlja tudi kurjenje kresov na številnih lokacijah po državi, previdnost pri kurjenju v naravi ne bo odveč. Kurjenje kresov namreč vpliva na povečane koncentracije škodljivih delcev v zraku, ki lahko vplivajo na zdravje.

Pri pripravi prostora za kresovanje je treba odstraniti morebitne gorljive snovi in kurišče obdati s kamenjem ali peskom, pri prižiganju ognja pa naj uporabniki ne posegajo po vnetljivih ali eksplozivnih snoveh, opozarja uprava za zaščito in reševanje.

Po kurjenju kurišče povsem pogasimo in ga prekrijemo z negorljivim materialom, denimo s peskom ali zemljo. Ob vetrovnem vremenu je kurjenje kresov odsvetovano, ob močnejših sunkih vetra pa je treba kresovanje prekiniti. Obenem naj bo kres ves čas pod nadzorom odrasle osebe.

Foto: arhiv ekoper.si

Kresovi naj bodo razumno veliki

Kresovi naj bodo razumno veliki, uporabili pa naj bi čim bolj suh les in ne odpadkov, kot so na primer gume ali odpadna embalaža.

Na inštitutu za javno zdravje pa še posebej opozarjajo na povečano koncentracijo delcev PM, ki zlasti v bližini kresov zelo naraste in lahko vpliva na zdravje. Med škodljivimi učinki navajajo draženje dihalnih poti in s tem povezano solzenje oči ter izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje. Opozorilo je namenjeno predvsem kroničnim bolnikom ter bolnikom z boleznimi srca in ožilja, pri katerih visoke koncentracije omenjenih delcev lahko povečajo možnosti za nastanek srčne kapi. Med ogroženimi skupinami so tudi dojenčki in otroci. V primeru požara pa na inštitutu opozarjajo predvsem na nevarnost nastanka opeklin in drugih poškodb.

Na javnih prireditvah s kresovanjem je treba zagotoviti ustrezne protipožarne ukrepe, predvsem požarno stražo, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba to nemudoma sporočiti na telefonsko številko 112. Pristojni regijski center za obveščanje bo na mesto požara napotil gasilske enote.