DomovNovicePriljubljenost Kopra med turisti narašča

Priljubljenost Kopra med turisti narašča

Naši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaradi izjemno spodbudnih trendov od začetka letošnjega leta, v poletni sezoni v Mestni občini Koper, pričakujejo večjo zasedenost kot v enakem obdobju lanskega leta. Turistično ponudbo dopolnjujejo nova doživetja, interaktiven zemljevid Doživi Koper, številne prireditve in lokalni ponudniki.

Na podlagi podatkov portala taksa so v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Mestni občini Koper v nastanitvenih obratih zabeležili povečanje števila prihodov in nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani (nočitev za 10 %, prihodov za 11 %). Na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper zaradi teh izjemnih rezultatov napovedujejo odlično turistično sezono. Največ gostov pričakujejo iz Nemčije, Italije, Madžarske, Avstrije, Češke in Poljske.

V poletnem času je veliko zanimanja za plaže in morske aktivnosti, veliko gostov pa se odloča za raziskovanje starega mestnega jedra, obisk mestnega zvonika in drugih znamenitosti, spoznavanje domačinov in koprskega podeželja ter okušanje lokalne gastronomije. Letošnjo turistično ponudbo dopolnjujejo nova doživetja, interaktiven zemljevid Doživi Koper, številne prireditve in lokalni ponudniki.

Zemljevid “Doživi Koper” – plod sodelovanja z mladimi ustvarjalci

Za tuje in domače obiskovalce je v Turistično informacijskem centru Koper na voljo nov zemljevid poimenovan Doživi Koper, ki je uporaben in vključuje lokalna priporočila ter podrobne informacije o glavnih znamenitostih Kopra. Na voljo je v štirih jezikih in je plod sodelovanja Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper s študenti Pedagoške fakultete (smer Vizualna umetnost in oblikovanje) Univerze na Primorskem. Študenti so pod mentorstvom prof. dr. Tine Cotič pri oblikovanju in snovanju iskali rešitve usmerjene v turista in uporabnost. Prednost zemljevida so različni vsebinski sklopi (parki, plaže, glavne znamenitosti, podeželje in kolesarjenje, itd.), ki nagovarjajo različne interese turistov. Vključuje praktične informacije o trajnosti, med katerimi se najdejo možnosti parkiranja, uporaba javnih prevozov, dostop do pitnikov, informacije za gibalno ovirane in za radovedne. Sodelovanje med zavodom in univerzo je odličen zgled, kako lahko mladi prispevajo k lokalnemu razvoju s svežimi in inovativnimi rešitvami.

Poletno dogajanje za vse generacije  

Koper je prizorišče različnih festivalov, med njimi so tudi Poletni primorski festival, Primorski ulični festival in Fuga festival. V idiličnem Kubedu se je prejšnji četrtek pričel Kino Istra, pri katerem v koprodukciji sodeluje tudi Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. V družbi Kina Istra, ki v kraje v katerih ni kinematografov pripelje bogat filmski program, bomo na koprskem podeželju preživeli še enajst večerov, in sicer v Šmarjah, Borštu, Gažonu, Dekanih, Pregari, Marezigah in zključili v lapidariju Pokrajinskega muzeja Koper. Julij je tudi v znamenju športa. Poleg 30. Mega Eurofesta I feel sLOVEnia, ki je te dni v Koper pripeljal mlade iz 22 držav, bo Ukmarjev trg danes gostil predstavitev olimpijske reprezentance Slovenije.  V poletnem dogajanju ne bodo manjkali niti koncerti, med drugimi bodo nastopili Dubioza kolektiv, Vlado Kreslin in Mali bogovi ter Prljavo kazalište. Obetajo se tudi kulinarični in kulturni večeri. Vsak zadnji četrtek v poletnih mesecih poteka Altroke Istra Gourmet Festival. V torek, 2. julija, so se v vasici Gažon pričeli Večeri na placu, ki bodo vsak drugi teden ponudili pester kulturni program. V nedeljo, 28. 7., bo na Muzejskem trgu že tradicionalni operni koncert. Več o prireditvah na visitkoper.si.

Številne prireditve se bodo nadaljevale tudi v jeseni, s čimer Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper med drugim zasleduje enega od svojih ciljev – podaljševanja poletne sezone v jesen. September bo prinesel tudi otvoritev novega turističnega centra za obiskovalce na Kraškem robu, ki bo ponujal dve novi doživetji. Na tem mestu bodo tako domačini kot obiskovalci lahko prejeli informacije o plezanju, kolesarjenju, pohodništvu in drugih dejavnostih, ki jih to območje zaradi ugodnih vremenskih razmer ponuja čez celo leto.

Foto: Jaka Ivančič