DomovNovicePrimorski poletni festival ponuja bogato kulturno dogajanje

Primorski poletni festival ponuja bogato kulturno dogajanje

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnji 29. Primorski poletni festival je v začetku junija odprl predstavi Trio Gašperja Tiča v Gledališču Koper in Jugoslavija, moja dežela, režiserja Gorana Vojnovića v Kosovelovem domu Sežana. Letošnja izvedba festivala v gostiteljska mesta Piran, Izolo, Koper, Ankaran in Pulj prinaša kar 56 dogodkov, ki bodo bogatili kulturno dogajanje ter domačinom in gostom omogočili preživljanje dolgih poletnih večerov in noči v družbi vrhunskih umetnikov.

Dvojno odprtje v Kopru in Sežani je prva posebnost 29. PPF-ja in nadaljevanje ideje, da uvodna predstava prinaša slovensko besedilo in vsakič v drugi občini gostiteljici; lani so v Avditoriju Portorož začeli s Krstom pri Savici (France Prešeren). »Odprtje PPF v Sežani je bilo navdihujoče, festival je pri nas šele drugo leto zapored in poletje je že v polnem zagonu. Zadovoljni smo tudi z obiskom, običajno v tem mesecu že nismo več ponujali gledaliških predstav, saj je junij poln raznih zaključnih dogodkov. Menim, da je povezovanje Krasa in Istre nujno tudi na kulturnem področju, navsezadnje smo ista regija, sinergijski učinki povezovanja kulturnih ustanov pa bogatijo programe vseh,« je povedala Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma.

Festival se ta konec tedna nadaljuje s predstavo v italijanskem jeziku. V nedeljo, 12. junija, bo vrt palače Gravisi (Circolo) zasedel Žlahtni meščan (Molière), ki ob 400-letnici avtorjevega rojstva v Koper prihaja na pobudo Neve Zajc (Društvo Primorski poletni festival) in Skupnosti Italijanov Santorio Santorio Koper. Predstavo bo zaokrožil javni pogovor Molière, komediograf za vse čase, ki bo potekal na istem kraju v ponedeljek, 20. junija.

Med obema dogodkoma, posvečenima velikemu francoskemu dramatiku, bo vrt Pokrajinskega muzeja v petek, 17. junija, gostil In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek (Andrej Inkret), v Gledališču Tartini Piran bo v soboto, 18. julija, strašljivka Indijc hoče u Bronx (Israel Horovitz), v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja pa bo v nedeljo, 19. junija, Poletni orgelski koncert.

Generalni pokrovitelj Primorskega poletnega festivala je Luka Koper, medijski partnerji pa Radio Koper, Primorske novice, TV Koper Capodistria in Radio Capris.

Več informaciji o programu in vseh dogodkih 29. Primorskega poletnega festivala si lahko preberete na tej povezavi.

Foto: Primorski poletni festival, Gledališče Koper