DomovNoviceProstofer znova vabi prostovoljne voznike

Prostofer znova vabi prostovoljne voznike

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je s projektom brezplačnih prevozov za starejše – Prostofer lani okrepila programe socialnega varstva, ki jih izvaja Obalni dom upokojencev Koper. V sklopu projekta, v katerem trenutno sodeluje 20 voznikov, so v slabem letu dni opravili skoraj 300 prevozov. Da bi jih v prihodnje opravili še več, snovalec projekta, Zavod Zlata mreža, še naprej vabi prostovoljce, da se vključijo in svoj prosti čas namenijo pomoči sočloveku.

Z brezplačno storitvijo Prostofer je koprska občina še izboljšala mobilnost starejših občank in občanov. Na ta način lahko starejši, ki ne vozijo oziroma nimajo razvite socialne mreže in zato težje dostopajo do različnih storitev in opravkov, poleg tega pa imajo nižje mesečne dohodke in so prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, še naprej uporabljajo storitev, ki jim omogoča lažjo dostopnost do zdravnika, javnih storitev, trgovin in drugih nujnih opravkov.

Od lanskega julija je 20 voznikov prostovoljcev z dvema voziloma opravilo skupno 279 prevozov za 108 starejših uporabnikov, ki so se največkrat odpeljali do zdravstvenih domov, Splošne bolnišnice Izola in domov za starejše (74 odstotkov opravljenih prevozov), ob tem so si starejši privoščili še prevoz do banke, upravne enote, trgovin, lekarn, pokopališča in občine. Da bi v prihodnje še okrepili to storitev, Zavod Zlata mreža v svoje vrste še naprej vabi nove prostovoljne voznike, ki bi del svojega prostega časa radi namenili starejšim.

Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje (B-kategorija). Novi vozniki lahko prijavo za sodelovanje podajo na elektronski naslov zavoda Zlata Mreža info@zlata-mreza.si. Vsi tisti, ki se odločijo pridružiti prostovoljnim voznikom, lahko tako spoznajo ljudi, sklenejo nova prijateljstva, kakovostno preživijo prosti čas, hkrati pa tudi ohranjajo vozniške veščine.

Koordinacijo prevozov starejših oseb opravlja Obalni dom upokojencev Koper v okviru programa Spremljanja in družabništva Vitica.