DomovNoviceProstovoljne aktivnosti z namenom soustvarjanja skupnosti

Prostovoljne aktivnosti z namenom soustvarjanja skupnosti

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 9. aprila, se začenja vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala kot pobuda za spodbujanje državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan bo zato v petek stopil v čevlje voznika Prostoferja, ki ponuja brezplačne prevoze za starejše socialno ogrožene občane s šibko socialno mrežo.

V organizaciji Slovenske filantropije bo dogodek že 13. leto zapored povezal številne akterje po celi Sloveniji, organiziranih bo 192 prostovoljskih aktivnosti, ki bodo potekale v več kot 85 krajih in katerih rdeča nit bo soustvarjanje skupnosti. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 500 organizacij in 5.000 prostovoljcev.

V preteklih dvanajstih letih je s številnimi akcijami, izvedenimi v okviru Dneva za spremembe, že več kot 130.000 posameznikov spreminjalo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, starim oblekam so namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom, premagovali osamljenost, širili spoštovanje in spodbujali sodelovanje ter prispevali k trajnostnim razvojnim ciljem in odpravi različnih oblik diskriminacije.

»Skupnost je poleg družine naša osnovna celica. Predstavlja povezanost, pripadnost, varnost, prostor v katerem odraščamo, v katerem največkrat delujemo, v katerem tkemo prijateljstva, ustvarjamo družine, srečujemo sosede, hodimo v naravo. Skupnost je vključujoča, kadar lahko vsak njen član v njej živi tudi svojo družbeno vlogo. Taka skupnost je odprta in prijazna do svojih prebivalcev. Ustvarjajmo skupaj prijazne in vključujoče skupnosti. Skupnosti v katerih se vsi, ne glede na naše okoliščine, počutimo sprejete in varne,« je pred začetkom aktivnosti povedala Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

V sklopu vseslovenske prostovoljske akcije Dan za spremembe bo župan Mestne občine Koper Aleš Bržan v petek stopil v čevlje voznika Prostoferja, ki ponuja brezplačne prevoze za starejše socialno ogrožene občane s šibko socialno mrežo. Namen akcije je medgeneracijsko povezovanje in spodbujanje vključitev novih voznikov prostovoljcev, ki z opravljanjem tovrstnih prevozov pomagajo sočloveku.

Letos se bo v Mestni občini Koper odvilo sedem aktivnosti, več pa si lahko preberete na povezavi.

Foto: Prostovoljska akcija