DomovNovicePrva družina prejela ključe stanovanja v soseski Nova Dolinska

Prva družina prejela ključe stanovanja v soseski Nova Dolinska

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper Zlatko Kuštra sta danes s simbolično predajo ključev stanovanja slavnostno odprla stolpič v novi soseski Nova Dolinska. V Blok 3 s 75 javnimi najemnimi stanovanji se bo v prihodnjih dneh vselilo 248 občank in občanov Mestne občine Koper ter Občine Ankaran.

Blok 3, ki ga je v kvadratni tlorisni obliki gradilo podjetje VG5, d. o. o., je zelo visoko energetsko učinkovit. V osmih nadstropjih nudi dvosobna in trisobna stanovanja: 18 stanovanj je velikih 55 kvadratnih metrov, 38 stanovanj 64 kvadratnih metrov, 19 stanovanj pa meri 61 kvadratnih metrov, od teh jih je osem prilagojenih gibalno oviranim osebam. Vsakemu stanovanju pripadajo še loža, shramba in parkirno mesto v veliki garaži, kjer je na voljo tudi devet parkirnih mest za gibalno ovirane osebe. Sosesko zaokroža lično urejena okolica z zelenimi in tlakovanimi površinami ter otroškim igriščem. Okolica je prijazna tudi osebam z različnimi funkcionalnimi ovirami, saj zajema dve zunanji dvigali in povezovalno klančino.

V 75 stanovanj se bo skupno vselilo 284 občank in občanov Mestne občine Koper in Občine Ankaran, in sicer ena šestčlanska družina, 14 petčlanskih družin, 35 štiričlanskih družin, 20 tričlanskih družin, tri dvočlanske družine in dve samski osebi. Prva družina je ključe stanovanja simbolično prejela že danes.

»Veliko zelo lepih trenutkov sem že doživel kot župan naše občine, a moram priznati, da se ne spomnim, če sem bil že kdaj tako ponosen kot danes, ko lahko našim občankam in občanom predam ključe njihovih novih domov,« je na slavnostnem odprtju stanovanjskega objekta dejal župan Aleš Bržan. Zadovoljstvo ob novi pridobitvi za Mestno občino Koper sta izrazila tudi direktor koprskega stanovanjskega sklada Zlatko Kuštra in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je poudaril, da »gre za izjemen uspeh mestnega sklada in občine, ki s tem kažeta predvsem, da razumeta osnovne potrebe prebivalcev Kopra«. Današnje slavnostne prireditve so se poleg povabljenih gostov udeležili tudi novi najemniki.

Pogodbena vrednost investicije znaša 9,4 milijona evrov z davkom. Naložbo financira Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper, ki je od Ministrstva za okolje in prostor iz Načrta za okrevanje in odpornost dobil 4.688.962 evrov nepovratnih sredstev.

Koprski stanovanjski sklad se je gradnje stanovanjske soseske Nova Dolinska sicer lotil skupaj s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije, ki je v soseski zgradil dva stolpiča. V celoti soseski je tako v treh blokih na voljo 166 javnih najemnih stanovanj, v načrtu pa je tudi gradnja četrtega bloka. »Vesel sem, da vodim takšno skupnost, ki gradnjo javnih najemnih stanovanj podpira tako zelo odločno. Zato lahko že danes napovem gradnjo še dodatnih 46 stanovanj v tej soseski. Pravkar smo namreč v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za četrti blok in verjamem, da bomo temeljni kamen zanjo položili že prihodnje leto,« je še napovedal župan.

Foto: Jakob Bužan