DomovNovicePrva enota večjezičnega vrtca v Kopru

Prva enota večjezičnega vrtca v Kopru

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

UP Pedagoška fakulteta (UP PEF) je v sodelovanju z Vrtcem Koper in Mestno občino Koper ustanovila raziskovalno-razvojno enoto predšolske vzgoje. Gre za prvo tovrstno sodelovanje univerzitetnega okolja, lokalne skupnosti in predšolske vzgoje kot organizirane dejavnosti v Sloveniji.

Namen enote je predvsem skrb za zagotavljanje predšolske vzgoje kot celovitega in enovitega sistema, z upoštevanjem značilnosti dvo/večjezičnega okolja in zagotavljanja medkulturne in večjezične vzgojno-izobraževalne interakcije z okoljem. Enota RA-RA je usmerjena v razvijanje spodbudnega učnega okolja, v okviru katerega bo zagotovljena razvojno in kulturno primerna praksa, ki med drugim vključuje učenje v slovenščini, italijanščini in angleščini, razvoj jezikovnega in kulturnega zavedanja pri otrocih, medpodročno povezovanje ter participacijo otrok.

Omogočen bo razvoj pristopov z namenom podpore strokovnim, svetovalnim in vodstvenim delavcem vrtcev pri zagotavljanju kakovosti predšolske vzgoje na lokalni in regionalni ravni ter razvoj modela večjezičnega vrtca. Na podlagi spoznanj pa bo RA-RA lahko zagotavljala tudi ekspertno podporo pri razvoju politik na področju predšolske vzgoje na nacionalni in mednarodni ravni.

Priprave med UP PEF, Vrtcem Koper in Mesto občino Koper potekajo že od leta 2020, pri tem pa sodelujejo tudi starši otrok, vključenih v vrtec. Aktivnosti raziskovalno-razvojnega dela pa potekajo že od avgusta 2023.

Uspeh enote je v skupnem, povezanem in integriranem delovanju Mestne občine Koper, Vrtca Koper ter UP PEF z namenom raziskovanja in razvoja predšolske vzgoje ter s tem zagotavljanja kakovosti vzgoje za vse otroke.

Foto: MOK, Tomaž Primožič/FPA