ČAS PRIPRAVE: 50 minut
KOLIČINA: 6 kosov
ZAHTEVNOST: 2/3
SESTAVINE:
krhko testo
140 g moke
50 g naribanih lešnikov
100 g masla
50 g sladkorja
1 rumenjak
nadev
250 g sira maskarpone
2 žlici sladkorja v prahu
1,5 dl sladke smetane
450 g jagod
karamel
100 g sladkorja
0,5 dl smetane
20 g masla
80 g nasekljanih praženih lešnikov
model za pito premera 24 cm
PRIPRAVA
1. Pečico segrejemo na 190 °C. Moko in mlete lešnike damo v multipraktik in dodamo na koščke narezano maslo. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo sladkor in hitro premešamo. Dodamo rumenjak in žlico ali dve hladne vode in zmešamo v čvrsto testo.
2. Na rahlo pomokani delovni površini testo še na hitro pregnetemo in razvaljamo. Model za pito obložimo s testom, odvečno testo odrežemo, nato model postavimo za 15 minut v hladilnik. Površino testa pokrijemo s papirjem za peko in obtežimo s fižolom (za slepo peko). Pečemo v pečici 15 minut, nato odstranimo fižol in papir in pečemo še 5 do 7 minut, da se testo zlato obarva.
3. Sladkor za karamel stresemo v kozico z debelim dnom, primešamo 2 žlici vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, da se sladkor karamelizira. Vzamemo z ognja in previdno vmešamo maslo in smetano. Ko se omaka ohladi, jo prelijemo v drugo posodo in prihranimo.
4. Maskarpone zmešamo s sladkorjem v prahu in vmešamo čvrsto stepemo sladko smetano. Jagode očistimo. Polovico jagod narežemo na četrtine in vmešamo v kremo. Ohlajeno krhko testo preložimo na servirni pladenj. Dve tretjini karamelne omake polijemo po testu, nato nanj nadevamo jagodno kremo.
5. Preostale jagode narežemo in z njimi obložimo površino pite. Pokapljamo s ostalo karamelno omako in potresemo z nasekljanimi praženimi lešniki.
Revija Dober tek že 20 let vsak mesec svoje bralce razveseljuje z novimi in sezonskimi recepti ter s kulinariko povezanimi vsebinami. Recepti so preizkušeni, zato zagotovo uspejo. Ne verjamete? Svoj izvod si lahko zagotovite na spletni strani Dober tek ali v bolje založenih trgovskih centrih, poštah, trafikah in na nekaterih bencinskih servisih. Več o reviji Dober tek in prednostih za naročnike si preberite tukaj.