DomovNoviceS kampanjo Nalezimo se dobrih navad za zaščito sebe in drugih

S kampanjo Nalezimo se dobrih navad za zaščito sebe in drugih

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

»Marko je bil tu. Z vami se je vozil na avtobusu, skupaj ste praznovali in ga predstavili domačim. Kamor Makro pride, tam ostane«. Gre za najnovejšo kampanjo Nalezimo se dobrih navad, ki je nastala v sodelovanju Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z namenom ozaveščanja javnosti o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko vsi pripomoremo k omilitvi širjenja novega koronavirusa.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so najbolj preprosti ukrepi za preprečevanje širjenja virusa učinkoviti le, če jih vsi spoštujemo. Pomembno je, da skrbimo za dosledno uporabo maske v zaprtih prostorih in na javnih površinah, se ne dotikamo obraza, si redno umivamo ali razkužujemo roke, ohranjamo varno razdaljo, upoštevamo higieno kašlja, predvsem pa ostanemo doma, ko se ne počutimo dobro in imamo vročino. »S kampanjo ljudi ozaveščamo, da lahko z upoštevanjem pravil stroke pred širjenjem novega koronavirusa zaščitimo sebe in s tem tudi druge,« poudarjajo na ministrstvu v upanju, da bodo ta priporočila postala dobra navada vseh nas. V ta namen so pripravili dva krajša filma, ki si ju lahko ogledate na YouTube kanalu Ministrstva za zdravje. Prvi kaže na obseg in hitrost širjenja koronavirusa, drugi pa opozarja na ukrepe, s katerimi lahko uspešno zamejimo njegovo širjenje.

V teh časih je pomembno, da smo previdni in strpni, predvsem pa, da upoštevamo navodila zdravstvene stroke ter poskrbimo za naše in zdravje tistih okrog nas. Priporočamo tudi ogled higienskih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so dostopna na spletni povezavi. Ministrstvo kampanjo na spletni strani sproti dopolnjuje glede na aktualno epidemiološko situacijo v državi.

Tudi številne svetovne organizacije so z namenom ozaveščanja javnosti o razsežnostih in nevarnostih nove koronavirusne bolezni pripravile kampanje z animiranimi videi, ki ozaveščajo o pomenu spoštovanja sprejetih ukrepov. Med bolj odmevnimi, ki je pred dnevi preplavila svetovni splet, je nedvomno Unicefova animirana risanka.