DomovNoviceS šolskim letom se je zaključil projekt Pešbus

S šolskim letom se je zaključil projekt Pešbus

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi v letošnjem šolskem letu se je koprska občina pridružila vseslovenski kampanji spodbujanja odhoda otrok v šolo peš, t. i. projektu Pešbus, ki ga je zastavila bolj ambiciozno kot pretekla leta. Potekal je na petih koprskih osnovnih šolah, v njem je sodelovalo več kot 50 otrok. Poseben izziv je izvajalcem projekta predstavljalo zagotavljanje spremljevalcev in udeležencev, svoje je dodala še epidemija, ki je začasno zaprla vrata osnovnih šol.

Osnovni namen projekta je otroke spodbuditi k temu, da se v šolo in iz nje opravijo peš, po premišljeno začrtanih poteh, z vmesnimi postajami (kot avtobus) in po stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli – najpogosteje so to starši sami, v nekaterih primerih pa tudi drugi člani družine (dedki, babice) ali drugi prostovoljci. Starši se organizirajo sami, pri čemer jih podpreta tako šola kot lokalna skupnost, in otroke vsak dan spremljajo na aktivni poti v šolo.

Letos so projekt izvajali na petih šolah, poleg OŠ Antona Ukmarja, OŠ Dušana Bordona in OŠ Oskarja, kjer Pešbus poznajo že nekaj let, še na OŠ Istrskega odreda Gračišče in OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige. Kot so povedali v šolah, kjer projekt izvajajo že več let zapovrstjo, se pozitivni učinki pešačenja v šolo poznajo tako na manjši gneči vozil pred šolskim objektom v jutranjih urah kot tudi v splošnem boljšem počutju otrok.

Taka oblika prihoda v šolo je sicer primernejša za urbana okolja, kjer iz bližnje okolice šolo obiskuje večje število otrok, smiselnost prevoza otroka do šole z motornim vozilom pa je s tem manjša.

Ker si snovalci projekta želijo, da bi šole projekt postopoma izvajale samostojno, že pripravljajo priročnik, ki bo šolam v prihodnje v veliko pomoč.

Trase Pešbusa in ure odhodov po postajah lahko preverite na spletni strani www.etmkoper.si/pesbus. Projekt je sofinanciran v sklopu projekta SaMBA.

Projekt SaMBAje sofinanciran v okviru transnacionalnega programa Interreg Območje Alp 2014–2020 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.