DomovNoviceS tremi projekti v obnovo kulturne dediščine

S tremi projekti v obnovo kulturne dediščine

KulturaNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je na Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine in kulturnih projektov iz programa sanacije najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v letih 2023 in 2024, ki ga je objavilo Ministrstvo za kulturo, prijavila tri projekte, in sicer obnovo mestnega stolpa oziroma zvonika, fasade Palače Almerigogna in freske v palači Sabini-Grisoni. S tem bo MOK pomembno prispevala k ohranjanju kulturne dediščine v mestu.

Mestni stolp iz 12. stoletja je prvotno služil kot obrambni stolp, po predelavi v 15. stoletju pa je dobil sedanji izgled zvonika oglejskega tipa. V njem je najstarejši še delujoči zvon v Evropi, posebnost stolpa pa je zagotovo tudi izjemno dobro ohranjen in redek urni mehanizem. Projekt prenove notranjosti predvideva odstranitev in menjavo obstoječih ometov, zamenjavo zarjavelega stopnišča in dotrajanih elektro inštalacij, predvidena je tudi prenova urnega mehanizma in zvonov. Obisk stolpa bo po obnovi obiskovalcem zagotavljal bistveno varnejšo in doživljajsko neprecenljivo dogodivščino, dodatna inovativna razsvetljava pa bo omogočala različne oblike prezentacije posameznih delov stolpa in posledično tvorjenje novih zgodb.

Palačo Almerigogna uvrščamo med pomembnejše gotske objekte koprske meščanske arhitekture, saj jo odlikuje izjemna dekorativnost glavne fasade, a je žal večina poslikav na fasadi že zbledela. Občina želi palači povrniti nekdanji sijaj in obnoviti poslikavo s konzerviranjem in ohranjanjem obstoječega ometa, zamenjavo poškodovanega ometa in poslikavo celotne fasade v tehniki seko.

MOK je že leta 2021 pristopila k celoviti prenovi palače Sabini-Grisoni, med katero so bile v stavbi odkrite bogate stenske poslikave iz 18. in 19. stoletja. Z uspešno prijavo projekta na razpis želi občina v omenjeni palači odstraniti belež, ki prekriva poslikave, te pa obnoviti. Na ta način bi sklenili celostno obnovo palače in enemu izmed prostorov, ki je danes v javni rabi, povrnili nekdanji sijaj.

Mestna občina Koper si s prijavo projektov od Ministrstva za kulturo obeta 185.520,74 evra sofinanciranih sredstev za sicer 464.482,34 evra vredno obnovo mestnega stolpa ter po 50.000 evrov sofinanciranih sredstev za obnovi palač Almerigogna in Sabini-Grisoni. Obnova prve je sicer ocenjena na 189.861,04 evra, druge pa na 87.262,60 evra. Rezultati razpisov bodo znani v aprilu.

Foto: MOK, Vid Ponikvar, Aleš Rosa, Jaka Ivančič