DomovNoviceSlabo ločeni odpadki povečujejo stroške ravnanja z odpadki

Slabo ločeni odpadki povečujejo stroške ravnanja z odpadki

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kako smo se odrezali med prazniki, kakšne odpadke smo ustvarili in kako smo jih odložili? Na Marjetici Koper ocenjujejo, da je bilo odpadkov nedvomno preveč, kar je še najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da so bili v veliki meri tudi nepravilno ločeni. 

“Med preostankom odpadkov, med t. i. mešanimi komunalnimi odpadki, ki jih je možno ločiti, so po praznikih na zbirni center Srmin pripeljali več kot 50 ton odpadkov, ki so bili nemarno ločeni in odloženi, so zapisali na Marjetici Koper. Med njimi so bili večinoma ostanki stekla, embalaže, hrane. Tokrat se je v zabojniku na ekološkem otoku na Krožni cesti med Markovcem in Žusterno znašel celo kup gradbenih odpadkov.

Težava slabo odloženih odpadkov je večplastna. Niti zavedamo se ne, kakšno okoljsko škodo delamo s tem, ko odpadkov ne ločimo in tako zagotovimo kakovostne sekundarne surovine za ponovno predelavo in izdelavo novih izdelkov, kar se odraža v prihranku naravnih energetskih virov in spodbujanju krožnega gospodarstva.

Foto: Vojko Rotar

Kot so še zapisali na Marjetici še posebej ob praznikih velja omeniti steklo, ki je ena najbolj čistih in naravnih surovin in se lahko reciklira v neskončnost. Žal pa so tone steklenih flaš iz novoletnega nazdravljanja končale neločene.

Enako velja za ostanke hrane. Tone teh so se tudi med prazniki znašle v črnih zabojnikih, namesto v namenskih rjavih za zbiranje biorazgradljivih odpadkov, iz katerih po naravnem postopku nastaja kompost.

Treba se je zavedati dejstva, da slabo ločeni odpadki povečujejo stroške ravnanja z odpadki. Večji del položnice za smetarino predstavlja namreč prav obdelava t. i. MKO, mešanih komunlanih odpadkov.

“Neločevanje odpadkov je slaba razvada, ki vse nas drago stane in zelo obremenjuje okolje,” so še opozorili na Marjetici Koper.