DomovNoviceSlavnostni dnevi v spomin na blaženega diakona sv. Elia

Slavnostni dnevi v spomin na blaženega diakona sv. Elia

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Koštaboni in Kopru potekajo praznični dnevi v spomin na 1963. obletnico smrti blaženega diakona sv. Elia, kjer krajani njegovo smrt obeležujejo 18. julija s slovesnim bogoslužjem. V njegov spomin se odpravljajo na peš romanje na njegov grob v Koper, organizirajo slovesno procesijo po vasi s spominjanjem vseh istrskih svetnikov in družabna čezmejna srečanja istrskih pevcev ter godcev na vasi.

Diakon sv. Elio je umrl 18. julija leta 56, njegove relikvije pa so še dandanes shranjene v koprski katedrali. Na njegov praznik ga mesto, krajani, duhovniki in škofija počastijo z darovanjem službe božje.

Včerajšnje slavje so obeležili s slovesno sveto mašo v času sv. Eliu, z romarskim pohodom iz Koštabone v Koper, večer pa popestrili s prijateljskim druženjem. Praznično vzdušje se danes nadaljuje s sakralnim koncertom ob 20.30 v cerkvi sv. Kuzma in Damijana, nato se bodo ob 21.15 odpravili na sprevod po vasi z baklami, Elievo sliko in kipom. Sledilo bo družabno srečanje istrskih godcev in pevcev ob 21.45, slovesnost pa bodo zaključili v nedeljo, 21. julija, ob 10. uri s sveto mašo v čast sv. Eliu Koštabonskemu.