DomovNovice“Slovenija ni pripravljena na vojno, še manj pa je pripravljena na mir!«

“Slovenija ni pripravljena na vojno, še manj pa je pripravljena na mir!«

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

“Slovenija ni pripravljena na vojno, še manj pa je pripravljena na mir,” je v današnjem odzivu na ekološko katastrofo, ki smo ji te dni priča v našem morju in na naši obali, pravilno ugotavljal prvi mož koprske občine Boris Popovič.

Nedavni dogodki na Slovenski obali, kjer je morje iz še neznanega razloga preplavila ogromna količina odpadne plastike (vrečke, stiropor, plastenke) in drugih smeti, ponovno opominjajo, da država tudi na področju ekologije ne opravlja svojega poslanstva oziroma vsaj ne tako kot bi ga morala. Ključne službe, ki so pristojne za ukrepanje in posredovanje na morju so namreč povsem zatajile, saj nimajo ustrezne opreme oz. je ta, kot so nam povedali, trenutno na popravilu.

Ta kratko so seveda ponovno potegnile ravno obalne občine, ki so se znova znašle v nezavidljivem položaju, zato jim ni preostalo drugega, kot da zadeve primejo v svoje roke in se same lotijo čiščenja velike količine odpadkov, ki jih je morje naplavilo po vsej obali. Seveda v sodelovanju s komunalnimi podjetji, ki so bila tudi ob tem dogodku na terenu takoj po prvem ‘klicu na pomoč’. V prihodnosti namerava koprska Marjetica celo nabaviti posebno plovilo, s katerim bo lahko ob obali in tudi v globljih vodah še bolj učinkovito opravljala tedenske čistilne akcije ter ob morebitnih izrednih razmerah tudi hitro ukrepala.

“V kolikor ljudje ne bomo vzeli vajeti v svoje roke, se ne more spremeniti nič. Država za naše morje ne stori nič,” je do apatičnosti države kritičen koprski župan Boris Popovič, ki nadaljuje, da so spremembe nujne. V luči bližajočih se parlamentarnih volitev nadalje opozarja, da se na kandidatnih listah vsakič znajdejo isti obrazi, ki ne naredijo nič in na tak način država stopica na mestu. “Država se ne zaveda naših naravnih danosti, eno izmed teh je prav morje, za katerega ne stori ničesar,” ob tem pa dodaja “če ne bi bilo občin in teh t.i. ‘osovraženih županov’, bi bilo ob prvem večjem neurju vsakokrat poplavljene pol Slovenije, saj država niti na tem področju ne naredi ničesar!”

NAROBE SVET: Kaj pa, da bi podjetje Jadransko morje skrbelo za vzdrževanje reke Drave?

Podobna slika se zadnja leta kaže tudi pri skrbi za vodotoke, ki so prav tako kot morje v pristojnosti države oz. kar je še huje koncesionarjev. Gre za podjetja oz. za pet podjetij, ki imajo na tem področju čisti monopol, glede na delo, ki ga opravljajo in učinke, ki se žal odražajo v katastrofalnih posledicah vsakokratnih daljših deževnih obdobij, pa imajo, roko na srce, tudi čisti zaslužek. Ključno med njimi je ravno podjetje VGP Drava s Ptuja, ki je v Republiki Sloveniji edino pristojno za vzdrževanje jadranskih rek z morjem. Na tem mestu se lahko samo vprašamo, kako lahko neko podjetje s Ptuja, ki z obalo nima prav nikakršne povezave in specifike tega območja sploh ne pozna, skrbi za naše reke, predvsem pa morje? Če malce karikiramo, je to ravno tako nenavadno, kot da bi podjetje Jadransko morje skrbelo za vzdrževanje reke Drave.

A šalo na stran. Dejstvo je, da država že leta ne skrbi za vzdrževanje vodotokov, kot tudi za hudournike ne, kar se močno pozna ne samo na obali, temveč tudi po vsej Sloveniji. Da je temu res tako, so med drugim priča vseslovenske poplave in stoletne vode, katerih posledice čutimo in odplačujemo še danes. Tovrstni dogodki pa se iz leta v leto še vrstijo.

Vso breme iz naslova vzdrževanja rek, hudournikov in morja tako država prelaga na pleča občin, pa čeprav to sploh ni njihova pristojnost!

Mestna občina Koper konkretno vsako leto iz proračunskih sredstev nameni zajeten del sredstev za čiščenje vodotokov in hudournikov, s čimer zagotavlja pretočnost meteornih voda. Ta je namreč ključna ob večjih količinah padavin, ki povzročajo naglo naraščanje vodotokov, saj preprečuje, da bi bile posledice, ki nastanejo ob večjih količinah padavin in naraščanju vodotokov, katastrofalne. Naj ob tem ponovno spomnimo na zadnje večje poplave leta 2010, ko bi lahko celotna območja v koprski občini, ki so v depresiji, predvsem pa Šalara in Olmo, končala pod vodo. Pa vendarle niso, zahvaljujoč seveda koprski občini, ki za ta namen vsa ta leta zagotavlja dodatna proračunska sredstva. Zaradi tega je bila občina tako že večkrat tarča očitkov opozicije, ki očitno ne more razumeti, zakaj finančna sredstva namenja tudi za področja, za katera je pristojna država.

Župan Boris Popovič zato jutri ob 16. uri poziva vse prostovoljke in prostovoljce, da stopijo skupaj za lepše in čisto okolje, ob tem pa državi pokažejo, da lahko našo obalo počistimo sami, saj na njihovo pomoč ne moremo več čakati. Točno lokacijo čistilne akcije bodo sporočili tekom dneva, ko bo znano, kje je pomoč najbolj potrebna.