DomovNaši krajiSlovenska oljčna olja med najboljšimi na svetu

Slovenska oljčna olja med najboljšimi na svetu

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska oljkarja Vanja Dujc in Franc Morgan sta se na enem najpomembnejših ocenjevanj oljčnih olj v Evropi, Sol d’Oro Emisfero Nord v okviru Sol&Agrifood v Veroni, uvrstila med 15 najboljših oljčnih olj na svetu.

Na enem najpomembnejših ocenjevanj oljčnih olj v Evropi, Sol d’Oro v Veroni, na katerem je sodelovalo približno 360 vzorcev oljčnih olj, ki jih je ocenjevala mednarodna žirija, sta veliko plaketo za uvrstitev med 15 najboljših v posamezni kategoriji dobili izvrstni oljčni olji Franca Morgana, sicer aktualnega zmagovalca na natečaju za Županovo oljčno olje, z Grintovca med blago sadežnimi in Vanje Dujca iz Kopra med srednje sadežnimi oljčnimi olji.

»Veseli smo, da nam uspeva pridelati taka vrhunska olja in da nam tudi tuji strokovnjaki to priznavajo,« pravi Franc Morgan, aktualni nosilec naslova Županovo oljčno olje. 

Aktualni nosilec naslova Županovo oljčno olje in večkratni zmagovalec tega naslova v preteklosti Franc Morgan pravi, da so zadovoljni z dosegom tako velikega uspeha. »Veseli smo, da nam uspeva pridelati taka vrhunska olja in da nam tudi tuji strokovnjaki to priznavajo,« pravi Morgan in k temu doda, da je to že četrto tako priznanje na tem tekmovanju v zadnjih nekaj letih.

Uradna podelitev priznanj bo sredi aprila v Veroni,v okviru sejma Sol&Agrifood.

Sicer pa je bila med člani mednarodne žirije tudi vodja nacionalnega panela za ocenjevanje deviških oljčnih olj Milena Bučar Miklavčič, ki je povedala, da je bil za Slovenijo to dober izplen in dodala, da je ocenjevanje odličen prerez letnika oljčnega olja v Evropi.

Pred kratkim pa so podelili priznanja tudi na jubilejnem, 15. ocenjevanju oljčnih olj Maslina v Splitu. V ocenjevanju je bilo letos približno 600 oljčnih olj, med katerimi jih je bilo veliko tudi iz Slovenije. Robert Hrvatin iz Šmarij je osvojil vicešampionski naslov, sicer pa je bilo med desetimi najbolje ocenjenimi oljčnimi olji v Splitu kar šest slovenskih, med temi olje Arsena Jurinčiča iz Marezig, Borisa Sabadina iz Kopra in Dušana Kandida iz Šmarij.

Primorski oljkarji so prejeli tudi posebna priznanja, med njimi Arsen Jurinčič (maurino), domačija Munda (leccino), Boris Sabadin (frantoio), Vanja Dujc (itrana) in Miran Adamič (maurino).