DomovNoviceSlovensko Istro bo povezala ladjica Zlatoperka

Slovensko Istro bo povezala ladjica Zlatoperka

Naši krajiNoviceObvestilaProsti časSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Ladijski prevozi za potnike in kolesarje bodo tudi v letošnji poletni sezoni zbližali Ankaran, Koper, Izolo in Piran ter tako ugodno pripomogli k večji uveljavitvi trajnostne mobilnosti na lokalni ravni. Zaradi velikega zanimanja bodo organizirani ladijski prevozi potnikom na voljo vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih. Letošnja novost je tudi ta, da bodo prevozi plačljivi, potniki se bodo z ladjo Zlatoperko prvič lahko zapeljali že naslednjo soboto, 26. junija, zadnjič pa 3. oktobra.  

Na današnji novinarski konferenci, ki jo je pripravil Regionalni razvojni center, so predstavili pilotni projekt CROSSMOBY – storitev ladijskih prevozov za potnike na krožni relaciji Ankaran–Koper. Gre sicer za strateški projekt uvajanja trajnostne in intermodalne storitve potniškega prometa programa sodelovanja Interreg Italija-Slovenija.

Že naslednjo soboto bo v slovenski Istri zaživela redna potniška linija, ki je lani požela veliko pozitivnih odzivov. Potniki in kolesarji bodo lahko potovali brez predhodne najave, Zlatoperka, ki je sicer primerna za 71 potnikov, bo zaradi upoštevanja varnostne razdalje sprejela največ 21 potnikov oziroma 51 potnikov, če gre za skupino. Poleg tega bo ladja opremljena s 16 nosilci za kolesa.

Zlatoperka na pot vsak dan, razen ob ponedeljkih

Storitev ladijskih prevozov, ki so jo prvič uvedli lani, ladja pa je plula samo ob sobotah in nedeljah, je letos plačljiva, vendar bodo prevozi na voljo vsak dan, razen ob ponedeljkih, in sicer po naslednjem ceniku:

Potniki se bodo lahko na ladjo vkrcali v Ankaranu (pomol pri Valdoltri), Kopru (zunanja obala ob parkirišču na Ukmarjevem trgu), Izoli (pomol pred hotelom Marina) in Piranu (pomol pri rdečem svetilniku). Ladja bo opremljena s šetnajstimi nosilci za kolesa, ki jih bo možno uporabljati brezplačno po načelu, kdor prvi pride, se prvi pelje.

Svoj pogled na pomen trajnostne mobilnosti je na novinarski konferenci podala tudi podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić. »Zelo nas veselijo projekti, ki odločno stopajo na pot trajnostne mobilnosti in se lotevajo drugačnega načrtovanja prometa na lokalni ravni. Prepričani smo, da se bo razvoj v tej smeri obrestoval že v bližnji prihodnosti, zato bo občina tudi vnaprej podpirala uvedbo storitev v podporo trajnostni mobilnosti in vse deležnike še naprej spodbujala za nadaljevanje teh procesov,« je dodala podžupanja.

Dodatne informacije o ladijskih prevozih lahko naslovite na heidi.olenik@rrc-kp.si.