DomovNoviceSPLOŠNA MATURA: V četrtek gimnazijce čaka že prvi preizkus

SPLOŠNA MATURA: V četrtek gimnazijce čaka že prvi preizkus

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Dijaki v slovenskih gimnazijah bodo v četrtek z esejem iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika začeli splošno maturo. Letošnji tematski sklop nosi naslov Človek v kolesju sistema, obsega pa besedili Vladimirja Bartola Alamut in Aldousa Huxleya Krasni novi svet, so danes sporočili iz Državnega izpitnega centra. K prvemu delu izpita se je prijavilo 6924 kandidatov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah med 15. in 22. junijem.

Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika bodo dijaki pisali 29. maja. Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo potekali 27. maja, 5., 7., 10. in 12. junija. 3. junija bo pisni izpit iz matematike ter med 30. majem in 12. junijem pisni izpiti iz izbirnih predmetov.

Foto: arhiv ekoper.si

Splošna matura letos poteka na 84 šolah

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo kandidati seznanjeni v ponedeljek, 10. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov na gimnazijah maturantom, od sedme ure zjutraj, omogočil tudi dostop do svojih ocen preko spleta.

Splošna matura letos poteka na 84 šolah, prvič jo bosta opravljala 6502 kandidata. Lansko leto je splošna matura potekala na istem številu šol in so jo prvič opravljali 7003 kandidati.

Na spomladanskem roku je splošno maturo v minulih letih uspešno opravilo od 84 do 87 odstotkov prijavljenih kandidatov, letno pa od 86 do 89 odstotkov.

Izpit iz posameznega predmeta splošne mature bo opravljalo tudi 1722 kandidatov (lani 1605), ki so se prijavili k poklicni maturi oziroma so jo že opravili.