DomovNoviceSTREET VIEW: Googlovi avtomobili tudi v Kopru

STREET VIEW: Googlovi avtomobili tudi v Kopru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pet let po prvem snemanju danes na slovenske ceste spet prihaja ameriški spletni velikan Google. S posebej prilagojenimi vozili bo znova fotografiral ulice in ceste ter s tem posodobil prve posnetke, ki so dostopni v aplikaciji Street View. Googlovi avtomobili, ki bodo obiskali tudi Koper naj bi z delom zaključili predvidoma v dveh mesecih.

Aplikacija Street View (Ulični pogled), ki je na voljo znotraj Googlovih zemljevidov, uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi 360-stopinjske posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev pokriva številne države, uporabnikom pa so na voljo tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki Galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Google posnetke redno posodablja. V okviru tokratnega snemanja v Sloveniji načrtuje vožnjo po večjih mestih. Ustavili se bodo tudi v Kopru in koprskem zaledju ter posodobili posnetke naših cest in ulic. Poleg tega bodo svoje avtomobile poslali še v Mursko Soboto, Maribor, Slovenj Gradec, Celje, Trbovlje, Krško, Novo mesto, Postojno, Ljubljano, Kranj in Novo Gorico. Vožnje bodo sicer prilagajali vremenskim razmeram, cestnim zaporam in drugim okoliščinam.

Foto: Google Street View

Prvo snemanje v Sloveniji so avtomobili z Googlovimi logotipi in nameščenimi kamerami izvedli poleti 2013. Snemanje je takrat trajalo tri mesece, dostop do fotografij pa je možen od začetka leta 2014.

Kot so sporočili iz urada informacijske pooblaščenke, pravne podlage in varovalke, kot so denimo brisanje obrazov in registrskih tablic, ostajajo enake kot ob prvem snemanju. Določata jih zakon o varstvu osebnih podatkov in splošna uredba o varstvu osebnih podatkov. Posamezniki, ki želijo več informacij, se lahko po njihovih navedbah obrnejo neposredno na Google.

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled že ob predstavitvi projekta pred leti v mnogih državah sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Google je zato zagotovil visoko raven varovanja zasebnosti, ki med drugim vključuje zameglitev obrazov in registrskih tablic, ki se pojavijo na posnetkih.