DomovNoviceSvet v presežkih: Stolp Jeddah bo dosegel nebo

Svet v presežkih: Stolp Jeddah bo dosegel nebo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Nova znanja in spoznanja so tudi v gradbeništvu omogočila projekte, ob katerih se čudi in osupne svet. Nebo že od nekdaj fascinira in navdihuje človeško domišljijo in gradnja visokih stavb vsaj delno poteši naše hrepenenje po doseganju višav. 

Visoke stavbe, ki rastejo v visoko razvitih gospodarskih središčih sveta, močno zaznamujejo prostor in prispevajo k njegovi raznolikosti. Drzne projektantske ideje in kasnejše uresničitve tako postanejo kar svojevrstne umetnine.

Dubaj bo kmalu predal naslov najvišje stolpnice na svetu. Foto:burjkhalifa.ae

Stavbe, ki na svet pod sabo gledajo zviška 

Del svetovnih inženirskih in gradbenih presežkov so tudi najvišje gradnje sveta. Tekmovanje za prestižno titulo najvišje stavbe pa je gonilo novim in novim zamislim, ki nastajajo v glavah najbolj drznih svetovnih projektantov.

Saudova Arabija se pripravlja na prevzem titule

V Saudovi Arabiji se že pripravljajo na prevzem titule najvišje stavbe sveta. Stolp Jeddah bo prva zgradba, ki bo presegla višino 1000 metrov.

Dela naj bi bila končana do leta 2020. Foto Jeddah Tower

Jeddah bo ob zaključku gradbenih del presežek v vseh pogledih, saj naj bi bil visok več kot 1000 metrov. Njegova načrtovana višina bo ime mesta Džeda ob Rdečem morju gotovo ponesla v svet. Jeddah bo izžareval in simboliziral rast in blaginjo, Saudovo Arabijo pa bo postavil na prestižni svetovni zemljevid.

Stolp bo materializiral vizijo o sodobni državi

Da bo stolp Jeddah več kot le še ena od mnogih visokih stavb, se kaže v načrtovani vsebini bodoče najvišje stavbe na svetu. V njem bo med drugim luksuzni hotel, pisarne, stanovanja, večstanovanjski kompleksi in observatorij. Snovalci projekta želijo, da bi zgradba predstavljala nov, sodobni duh Saudove Arabije. Stolp bo veličasten dokaz kulturnega in gospodarskega primata dežele, v svet pa bo pošiljal sporočilo o kreativnosti idej, ki nastajajo v tej regiji.

Stolp bo središče novega urbanega središča. Foto: stuff.co.nz

Ob stolpu bo zraslo urbano središče

Kot da gradnja stolpa Jeddah ne bi bila dovolj velik izziv, ob stolpu načrtujejo še prestižno ekonomsko središče. Z načrtovanjem celotnega mesta skušajo investitorji projekta oživiti regijo in jo narediti zanimivo in privlačno za nadaljnje investicije, turizem in gospodarsko dejavnost.

Simbol sodobne Saudove Arabije v nastajanju. Foto: stuff.co.nz

Mesto, ki naj bi se raztezalo na več kot petih kvadratnih kilometrih, naj bi po besedah ustvarjalcev narekovalo trende v razvoju sodobnih mest in urbanih naselij. Dela na stolpu Jeddah naj bi bila končana do leta 2020, razvoj in rast mesta ob njem pa je verjetno zgodba brez konca.

Burdž Kalifa kmalu ne bo več najvišja

Dokler ne utihne zadnji gradbeni stroj ob stolpu Jeddah, bo prestižni naslov najvišje zgradbe sveta nosila dubajska stolpnica Burdž Kalifa, ki je visoka 828 metrov. Arhitekturna znamenitost Dubaja je osrednja turistična točka največjega in hitro rastočega mesta v Združenih arabskih emiratih. Izkušnje Dubaja in ostalih gradbenih presežkov pritrjujejo pričakovanjem, ki jih imajo investitorji v Savdovi Arabiji za svoj projekt.

V Sloveniji zaenkrat še ni dovolj drznosti, ki jo zahteva gradnja tako visokih stavb, bi pa podoben projekt gotovo odprl dodatne gospodarske, turistične in tudi kulturne možnosti. Ali bo v prihodnosti drugače in bomo lahko tudi pri nas občudovali mogočnost takšnih zgradb, pa bo pokazal čas. *