DomovNoviceSvet vstopil v leto 2017

Svet vstopil v leto 2017

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Z veseljem, dobrimi željami, objemi in veličastnimi ognjemeti se je svet poslovil od starega in pozdravil prihod novega leta.

Že ob 11. uri po srednjeevropskem času so novo leto 2017 pozdravili na tihomorskih otočjih Kiribati, Tonga in Samoa. Dvanajst ur pred nami so v novo koledarsko leto bučno vstopili na Novi Zelandiji.

Nebo nad novozelanskim Aucklandom je razsvetlil veličasten ognjemet. Foto: Mirror.uk

Sledila je poletna Avstralija …

Več kot milijonska množica se je zazrla v nebo in občudovala ne enega, ampak kar dve svetlobni predstavi nad avstralskim Sydnejem. Prve salve pirotehnike so proti nebu poletele že ob 21. uri po lokalnem času z vijoličastim ognjemetom za otroke. Prizori poletne novoletne Avstralije, ki jih pošiljajo v svet, so mamljiv namig za silvestrovanje 2018.

Sydney že tradicionalno prireja enega bolj impozantnih ognjemetov. Foto: The Guardian

… Azija

V japonski prestolnici so se odpovedali bučnim ognjemetom, prehod v novo leto so proslavili s spuščanjem belih balonov.

Tokio prehod v novo leto proslavil na inovativen način. Foto: Dailymail

Kitajska v skladu s svojo tradicijo veliko več pozornosti in slavja nameni praznovanju kitajskega novega leta, ki se bo začelo 28. januarja. V novo leto so tako vstopili mirno in brez odmevnejših ognjemetov.

V novo leto vstopila tudi Evropa

Prostrana Rusija je dežela več časovnih pasov. V leto 2017 je korakala postopoma.

Ognjemet v Vladivostoku je oznanil postopni prehod Rusije v novo leto. Foto: Mirror

Prehod Evrope v novo leto je poleg ognjemetov zaznamovala tudi poostrena varnost. Obiskovalce organiziranih javnih silvestrovanj je varovalo več pripadnikov varnostnih sil, kot je to običajno. V nekaterih mestih so prepovedali uporabo petard.

V središču Londona je novo leto pričakalo več sto tisoč ljudi. Vstop v novo leto je zaznamoval ognjemet z londonskega očesa, ki so ga sprožili, ko je Big Ben odbil polnoč.

Big Ben je na prehodu v novo leto dobil magično podobo. Foto: Mirror

Okrepljena varnost in neljubi dogodki v zadnjem času niso preprečili prebivalcem evropskih mest, da z veseljem in praznovanjem zaznamujejo prihod leta 2017. Nemčija in Francija sta v Berlinu in Parizu z veseljem in optimizmom vstopili v novo koledarsko leto.

Grenlandija v novo leto vstopila dvakrat

Prebivalci Grenlandije so v novo leto vstopili kar dvakrat, najprej so v leto 2017 pospremili nas, ostale Evropejce, nato pa je ognjemet razsvetlil nebo tudi opolnoči po lokalnem času.

Tradicionalni spust kristalne krogle v New Yorku

Zdaj že ikonski vstop v novo leto so pričakali tudi v ameriškem New Yorku. Zbrana množica se je tako kot vsako leto odzvala z vzkliki radosti in poljubi, ko so ob polnoči tradicionalno spustili kristalno kroglo. Ognjemet je razsvetlil nebo in iz zvočnikov je zadonel Frank Sinatra.

Havaji zaključili globalno leto 2016

Kot zadnji so v novo leto vstopili na Havajih. S tem se je zemeljska obla dokončno poslovila od turbulentnega leta 2016. Leto 2017 naj nadaljuje lepe zgodbe minulega leta in zaključi tiste manj lepe. Srečno 2017.