DomovNoviceSVETOVNI DAN LEDVIC: Prepričajte se o svojem zdravju ledvic

SVETOVNI DAN LEDVIC: Prepričajte se o svojem zdravju ledvic

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Svetovni dan ledvic je letos namenjen opozarjanju na pomen ohranjanja zdravja ledvic in velikega vpliva debelosti na razvoj kronične ledvične bolezni. Po vsej Sloveniji bodo danes informativne točke, na katerih se bodo lahko mimoidoči poučili o delovanju in zdravju ledvic, ter postaje za meritve krvnega tlaka in obsega pasu ter testiranje urina.

O zdravju svojih ledvic se lahko danes vsak sam prepriča v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in trgovskih centrih po vsej državi. Tam bodo brezplačno izmerili krvni tlak in obseg pasu ter testirali urin. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so v sporočilu za javnost izpostavili, naj se brezplačnih meritev in testiranj udeležijo predvsem tisti, ki imajo sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, srčno-žilno bolezen, sečne kamne, povečano prostato ali so stari več kot 50 let.

Informativne točke po vsej Sloveniji

V vseh slovenskih regijah bodo postavili tudi informativne točke, na katerih se bodo lahko mimoidoči poučili o delovanju, zdravju in okvarah ledvic. Na spletni strani svetovnega dneva ledvic je objavljen zemljevid s 130 lokacijami informativnih točk in meritvenimi postajami.

Foto: www.andrologos-ourologos.gr

Ob letošnjem svetovnem dnevu ledvic bodo na 80 osnovnih šolah izvedli učne delavnice o ledvicah in zdravem načinu življenja, je povedala koordinatorka aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic iz Slovenskega nefrološkega društva Jelka Lindič. Poudarila je, da je ljudem s prekomerno telesno težo treba ustrezno pomagati, ne pa jih izločati iz družbe.

Osveščanje o kroničnih ledvičnih boleznih

Z osveščanjem o kroničnih ledvičnih boleznih želijo Zveza društev ledvičnih bolnikov, Slovensko nefrološko društvo in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji zaustaviti epidemijo te bolezni v razvitem svetu in zaustaviti veliko umrljivost, ki jo povzroča, je pojasnila koordinatorka za marketing Mojca Lorenčič iz Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

Letos opozarjajo predvsem na to, da je debelost pomemben dejavnik za nastanek ledvičnih bolezni. Preobremenjuje ledvice, ki zato začnejo pešati, ali pa ledvična okvara nastane, ker debelost povzroči zvišanje krvnega tlaka ali sladkorno bolezen, kar okvari ledvice, je poudarila Lindičeva.

Z izobraževanjem želijo doseči, da bi se ljudje zavedali pomena zdravega načina življenja in aktivnega iskanja okvar ledvic, je povedala Lindičeva. Za kronično ledvično bolezen je namreč značilno, da posameznik dolgo nima nobenih opaznih težav, ampak se šele, ko so ledvice zelo bolne, pojavijo povišan krvni tlak, zmanjša se količina urina, ta pa se peni.