DomovNoviceSvetovni pokal šolarjev letos prvič v Kopru

Svetovni pokal šolarjev letos prvič v Kopru

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tekmovanje World Scholar’s Cup (WSC), ki se že od leta 2006 odvija po celem svetu, v njem pa sodeluje na tisoče učencev in dijakov, je letos v maju gostila tudi Srednja tehniška šola Koper, kjer je potekal regionalni krog tekmovanja.

Na srečanju osnovnošolcev in srednješolcev, ki v celoti poteka v angleščini, so se sodelujoči pomerili na šestih področjih, in sicer naravoslovju, zgodovini, umetnosti in glasbi, književnosti, sociologiji ter izbirnem področju udeleženca. V izbrani tematiki »Prenovljeni svet« so udeleženci dokazovali znanje v štirih kategorijah – ekipni debati, kreativnem pisanju esejev, preizkusu znanja iz šestih področij in kvizu.

Svetovni pokal znanja, kot ga nekateri imenujejo, tako ni običajno tekmovanje šolarjev, temveč je neke vrste hvalnica učenju. Spodbuja sodelovanje in interdisciplinarno razmišljanje, sodelujoče pa motivira, da v sebi odkrijejo mnoge talente. »Za sodelovanje in gostoljubje smo se odločili, saj si mladi po skoraj treh letih epidemije želijo druženj. Ker gre za druženje, ki razvija številne veščine: govorne, pisne, socialne, organizacijske, informacijske, pa tudi kritično razmišljanje in iznajdljivost, smo se na šoli z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju,« je povedal ravnatelj Srednje tehniške šole Koper Iztok Drožina.

WSC tekmovanje se nadgrajuje, kajti iz lokalnih krogov si ekipe pridobijo vabila na mednarodne turnirje, kulturne sejme in ekskurzije in jim omogoča prepoznavnost ob vpisu v svetovno priznane univerze. V Kopru se je letos zbralo več kot 130 sodelujočih, med katerimi so se prav vsi izkazali in prikazali veliko mero znanja na življenjsko uporabnih področjih.

Foto: Srednja tehniška šola Koper