DomovNoviceTartinijeva razstava od danes v Pokrajinskem muzeju Koper

Tartinijeva razstava od danes v Pokrajinskem muzeju Koper

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pokrajinski muzej Koper bo v okviru projekta Tartini 330 od danes gostil razstavo Giuseppe Tartini med Piranom, Strunjanom in Koprom. Slavnostno odprtje ob 18. uri bo pospremil krajši koncert, razstavo pa si bo mogoče ogledati do vključno 1. julija. Vabilo na razstavo, ki se po Kopru seli v Hišo Tartini v Piranu, nato pa še v prestolnico, od danes krasi tudi razstavni prostor Male Lože.

Organizacijo razstave so v svoje roke vzeli Italijansko središče Carlo Combi KoperPokrajinski muzej Koper in Pomorski muzej Sergej Mašera Piran. Zasnovana je s pomočjo predstavitvenih panojev, avdiovizualnega gradiva, eksponatov in skladateljevih predmetov, ki odstirajo pogled na življenje in delo velikega skladatelja, slavnega violinista in virtuoza, pedagoga, znanstvenika in filozofa Giuseppeja Tartinija, s poudarkom na leta, preživeta v rodni Istri.

Kot so ob predstavitvi razstave pojasnili njeni avtorji, Kristjan Knez, Roberta Vincoletto in Duška Žitko, ta predstavlja zgodovino družine Tartini, njeno premoženje, vlogo očeta Giovannija Antonija in Giuseppejevo vzgoja v cerkvenih izobraževalnih ustanovah v Piranu ter kasneje v koprskem Collegio dei Nobili.

Letošnje leto je razglašeno za Tartinijevo leto. Pester kulturni program za ljubitelje glasbe je na voljo na povezavi.

Foto: MOK