DomovNovice»To je čas za velik razmislek o tem, kaj je človek človeku«

»To je čas za velik razmislek o tem, kaj je človek človeku«

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je koprska delegacija udeležila komemorativnih slovesnosti v  Republiki Italiji, in sicer pri spomeniku padlim v Miljah, v Dolini, na pokopališču v Katinari ter v tržaški Rižarni.

Tradicionalnih spominskih slovesnosti, ki jih ob dnevu spomina na mrtve v sosednji Italiji vsako leto organizirajo občine slovenske Istre, obalne borčevske organizacije, društvo Sever in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Istra, se je včeraj udeležila tudi koprska delegacija pod vodstvom občinskih svetnic Mirjam Lemut in Gabrijele Kukovec Pribac.

Vence so najprej položili ob obeležja v Miljah, Dolini in na pokopališču v Katinari, ob 16. uri pa je sledila osrednja komemoracija v tržaški Rižarni, ki so se je udeležili tudi predstavniki Občine Izola in Občine Piran, borčevskih organizacij ter predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, letošnji slavnostni govornik. V svojem govoru je spomnil na grozote, ki so se dogajale za zidovi objekta Rižarne in poudaril, da danes ne moremo razumeti trpljenja, gorja in tega, kaj lahko človek naredi drugemu človeku, ob tem pa dodal: »Kljub grozotam, ki so se tukaj dogajale, je to danes kraj druženja in sporočilo, da si želimo narodi med seboj sodelovati

Obsodil je nacizem in fašizem, ki sta imela cilj, da bosta uničila drugače misleče, druge in narode, ki si po njunem prepričanju ne zaslužijo živeti ter opozoril na to, da smo bili med narodi, ki bi jih morali iztrebiti, tudi Slovenci. Spomnil je tudi na bazoviške žrtve, ki so bile označene za teroriste: »Čas je za rehabilitacijo, ker niso bili teroristi. Bili so tisti, ki so se bojevali za svoj narod, za njegovo svobodo in svobodo vsega človeštva.« Svoj govor je sklenil s slovensko himno, ki priča o tem, da smo Slovenci kot narod miroljubni in pripravljeni na sodelovanje, da pa vendar nikoli več ne bomo dovolili, da se ponovijo grozote, ki smo jim bili priča.

Letošnje slovesnosti se je udeležil tudi slovenski pisatelj Boris Pahor.