DomovNoviceTudi Koper ima zlate maturante

Tudi Koper ima zlate maturante

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav so se aktivnosti minulega šolskega leta za daljše obdobje preselili v prostore lastnega doma, to koprskih dijakov in dijakinj ni omejilo pri doseganju odličnih rezultatov na splošni maturi. Zrelostni izpit je na Gimnaziji Koper opravilo kar 98 odstotkov gimnazijcev, med njimi so trije zlati maturantje. Tudi dve dijakinji Srednje ekonomsko-poslovne šole sta se izkazali z odličnimi rezultati na poklicni maturi in pri zaključnem izpitu.

Splošno maturo je v spomladanskem roku na koprski gimnaziji opravljalo 96 gimnazijcev, zrelostni izpit je uspešno prestalo kar 98 odstotkov dijakov, med njimi so trije, Nej Vatovec, Neža Matijašić in Jan Malej, postali celo zlati maturantje. Jan, ki je na maturi zbral 33 od 34 možnih točk, bo izobraževalno pot nadaljeval na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. »Mogoče uspehu botruje tudi način razmišljanja. Maturo determinirajo vzorci, če jih znaš prepoznati in se držati pravil, je uspeh dokaj verjeten,« pravi.

Tudi Nej je zadovoljen z doseženim rezultatom, saj je v pripravo na maturo vložil veliko truda. Jeseni bo v Ljubljani študiral pravo. Njuna sovrstnica Neža se je prav tako odločila za študij v Ljubljani, izpopolnjevala se bo na Fakulteti za farmacijo. Na Gimnaziji Koper je maturitetno spričevalo z odličnim uspehom prejelo kar 30 dijakov, zbrali so 23 točk ali več.

Foto: Gimnazija Koper

Na Srednji ekonomsko-poslovni šoli Koper sta se med zlate maturante zapisali Nika Podgorelec, ki je opravljala poklicno maturo na smeri Ekonomski tehnik, in Ana Navotnik, ki je bila na zaključnem izpitu smeri Trgovec zlata.

Kljub šolanju od doma boljši rezultati kot lani

Splošno maturo je sicer v spomladanskem roku uspešno opravilo 5.461 dijakov četrtih letnikov oz. 97,26 odstotka, kar je nekoliko več kot lani, ko je bilo na zrelostnem izpitu uspešnih 93,92 odstotka dijakov. Poklicno maturo je uspešno opravilo 8.058 oziroma 93,58 odstotka kandidatov.

Odlični rezultati na letošnji maturi so vsekakor dokaz, da so dijaki in dijakinje pokazali samostojnost in zrelost pri spopadanju z najtežjimi šolskimi obveznostmi v času epidemije in šolanja na daljavo.