DomovNoviceTudi naše mesto gostitelj Evropske noči raziskovalcev

Tudi naše mesto gostitelj Evropske noči raziskovalcev

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V okviru projekta evropske noči raziskovalcev bodo danes v okoli 250 evropskih mestih, med drugim tudi v sedmih krajih po Sloveniji, potekali številni dogodki na temo znanosti in raziskovanja. Osrednji namen noči raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod geslom Znanost za življenje, je poklic raziskovalca in znanstvenika približati širši javnosti.

Evropska noč raziskovalcev bo danes potekala v Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici, kjer se bodo na različnih lokacijah skozi ves dan zvrstili številni dogodki.

V Kopru se bodo v Taverni zvrstile delavnice, eksperimenti in ustvarjalni kotički, medtem ko v Centru eksperimentov Koper pa bodo obiskovalci z neposredno osebno izkušnjo odkrivali nekatere naravne zakonitosti.

Obiskovalci dogodkov se bodo lahko skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih in kvize o znanosti prepričali, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov in raziskovalcev, so zapisali organizatorji.

Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Raziskovanje je lahko tudi zabavno doživetje. Foto: FB Noč raziskovalcev

Projekt Znanost za življenje

Obisk dogodka je po besedah organizatorjev dobra priložnost za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.

Noč raziskovalcev poteka v okviru projekta Znanost za življenje, katerega osrednji namen je poklic raziskovalca oziroma znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja.

Natančen program vseh aktivnosti je objavljen na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.