DomovNoviceVabljeni v Dekane na letošnji že 3. Altroke Istra Gourmet Festival

Vabljeni v Dekane na letošnji že 3. Altroke Istra Gourmet Festival

Naši krajiNoviceObvestilaProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Tretja letošnja izvedba istrske kulinarične tržnice se po gostovanju v Borštu in Topolovcu v četrtek, 25. julija, vrača v Dekane. Tokratni kulinarični festival prinaša istrske dobrote, koncert Klape Semikantá in pester spremljevalni program, ki je plod sodelovanja Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper ter Krajevne skupnosti Dekani. 

Altroke Istra Gourmet Festival soustvarjajo lokalni ponudniki in skupnost, vsaka nova istrska lokacija pa dogodku doda edinstveno vzdušje. Festival v Dekanih, ki se bo odvil v četrtek, 25. 7., od 17. ure dalje, bo poleg festivalskih zvestih ponudnikov, ki vsakič znova navdušijo z okusnimi istrskimi dobrotami, ponudil legendaren divjačinski burger, ki ga bodo pripravljali na stojnici Turističnega društva Dekani. Veliko bo mesnih in ribjih jedi, obiskovalci si bodo lahko med drugim kozarec vina lokalnih vinarje ali osvežilnega napitka s pridihom limone privoščili ob slastnem pršutu, siru in domačem kruhu. Za posladek pa bodo poskrbele že tradicionalne fritule.

Večerno glasbeno vzdušje bo pričarala Klapa Semikantá. Obiskovalci bodo lahko uživali ob istrskih in slovenskih ljudskih pesmih, peli dalmatinske uspešnice in prepoznavne avtorske pesmi klape, med katerimi je tudi priljubljena Šavrinka.

Spremljevalni program

Domačini bodo prikazali stare igre, med njimi igro briškole. Ljubitelji iger bodo tako lahko svoje spretnosti preizkusili v igri z domačini. Včasih so otroci iz starih obročev koles naredili šine in tekmovali v spretnosti. V prijetni senci parka ob prizorišču bodo tudi obiskovalci lahko preizkusili svojo spretnost v tej zanimivi igri. Svoja vrata bo odprla domačija Franca, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali muzej Življenje v Istri (ob 18., 19. in 20. uri). Prav nasproti prizorišča festivala bo možen ogled cerkve Marijinega vnebovzetja, ob kateri stoji zvonik iz leta 1841. Cerkev bo odprta vse do 21. ure, v njej pa si lahko ogledate tudi fresko umetnika Toneta Kralj iz leta 1944.

V Dekane brezskrbno z brezplačnim Altroke avtobusom

Na festivale se lahko obiskovalci odpeljejo z brezplačnim Altroke avtobusom in tako uživajo brezskrbno. Iz centra Kopra bo proti Dekanom vozil iz postaje pri Zelenem parku. Vozni red je dostopen tukaj.

Altroke Istra Gourmet Festival se bo avgusta preselil še v Marezige, septembra pa se bo sočasno s Sladko Istro odvil ob morju, na Ukmarjevem trgu.

Foto: Jakob Bužan