DomovNoviceV Koper priplula jadrnica s posebnim sporočilom

V Koper priplula jadrnica s posebnim sporočilom

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes se je na koprskem potniškem terminalu privezala jadrnica New Zealand Endeavour, ki je prilagojena prevozu oseb s posebnimi potrebami. Jadrnica, ki iz Trsta pluje v Genovo, je na svojem krovu gostila člane društva Fai Sport iz Vidma in podžupanjo Kopra Matejo Hrvatin Kozlovič.

Na koprskem potniškem terminalu je jadrnico pričakal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan v družbi župana občine Ankaran in podžupanov občin Izole in Pirana. Ob pozdravu je Bržan v nekaj besedah poudaril pomen dogodka, ki opozarja na pravico enakih možnosti za bivanje.

Septembra 2015 je Generalna skupščina ZN sprejela Agendo 2030, ki temelji na načelu »nikogar ne pustiti zadaj«. Med 17 cilji trajnostnega razvoja je izrecno vključevanje oseb s posebnimi potrebami v izobraževanje, rast in zaposlovanje ter zbiranje podatkov in spremljanje ciljev trajnostnega razvoja.

Direktorica Svetovalnega centra Istre Vesna Starman, predsednica društva Drugi Dom Istre Olga Franca, direktorica Zavoda Modri december Patricija Lovišček in predsednik ASD FAI SPORT Giorgio Zanmarchi so ob tej priložnosti na potniškem terminalu podpisali uradno pismo o nameri, in sicer z namenom okrepiti načela sodelovanja za širjenje vrednot prijateljstva in socialne vključenosti, ki se izvajajo prek institucionalnih, kulturnih in športnih dejavnosti.

»Izjava o nameri temelji na prepričanju, da so temeljne vrednote, kot so vztrajnost, strast, poznavanje lastnih omejitev in odličnosti, na katerih temelji športna praksa, aktualen in inovativen model za izobraževanje mladih. Mlade želimo ozaveščati o pomenu sodelovanja, družbene soodgovornosti, enakega vrednotenja vseh,« je povedala direktorica Svetovalnega centra Istre Vesna Starman.

Po kulturno-glasbeno obarvanem programu na potniškem terminalu so predstavniki društva Fai sport, različnih zavodov in društev v slovenski Istri ter predstavniki lokalnih oblasti v Pretorski palači izmenjali izkušnje in si zadali kar nekaj izzivov, s katerimi bi v lokalnem okolju izboljšali stanje za osebe s posebnimi potrebami in njihove družine.

Foto: MOK