DomovNoviceV koprskem gledališču premiera Pintarjevega Jaška

V koprskem gledališču premiera Pintarjevega Jaška

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je od minule sobote predpremierno na ogled absurdna komedija Jašek britanskega dramatika in Nobelovega nagrajenca Harolda Pinterja, bo ta premierno uprizoritev doživela v petek, 21. februarja, in nato še 28. februarja.

Enodejanka Jašek prihaja v Koper ob 60. obletnici krstne britanske uprizoritve komedije, hkrati gre za 20. režijo koprskega hišnega režiserja Jake Ivanca v tem gledališču in jubilejni nastop priznanega dramskega igralca Roka Matka ob njegovi 10. obletnici delovanja v Gledališču Koper.

Zgodba sledi dvema eksekutorjem, ki čakata na navodila delodajalca in na njuno naslednjo žrtev, medtem pa se zapletata v popolnoma nesmiselne, celo absurdne situacije. Enodejanka je tako igra ponavljanj in napetosti, ugibanj ter izmikanj, očitnega in skrivnostnega ter smešnega in grozljivega.

»Če je tekst v začetku 60. let prejšnjega stoletja gledalcem spregovoril o položaju človeka in njegovi izgubi identitete v povojni družbi, danes lahko spregovori o grozotah današnje družbe, nekdanja morilca, zdaj angela, pa z novim poslanstvom postaneta nekakšna odrešitelja sodobnega človeka,« je poudaril režiser predstave Jaka Ivanec.

Uprizoritev, v kateri nastopata igralca Rok Matek in Blaž Popovski, so poleg režiserja in scenografa Jake Ivanca pripravili tudi prevajalec Zdravko Duša, avtor glasbe Davor Herceg, kostumograf Andrej Vrhovnik, lektor Martin Vrtačnik, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž in asistent režiserja Ivan Loboda.

Foto: Gledališče Koper