DomovNoviceV Kopru bo pestro tudi zadnje julijske dni

V Kopru bo pestro tudi zadnje julijske dni

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pestro kulturno in glasbeno dogajanje v Kopru še ne pojenja – ta teden bodo na svoj račun ponovno prišli najmlajši, večeri bodo tako kot vsak teden namenjeni glasbi, začenja pa se tudi 16. Etno HistEria festival, ki bo postregel z več glasbenimi dogodki na različnih prizoriščih v koprski občini.

Teden tokrat začenjamo z Otroškim poletnim gledališkim vrtiljakom in predstavo Mizica pogrni se, ki danes, 23. julija, ob 19. uri, gostuje na Muzejskem trgu v Kopru, ob 21. uri pa bo živahno tudi v Taverni. V okviru 11. Poletnih koncertov v Taverni 2018 bodo na oder stopili različni izvajalci in se občinstvu predstavili s slovenskimi ljudskimi pesmimi v blues preobleki.

Pestro bo tudi v torek, 24. julija, ob 21. uri na Martinčevem trgu v Kopru, kjer bo v okviru Poletnih gledaliških večerov predstava Zakonske nadloge.

V sredo, 25. julija, je ponovno na sporedu tudi Poletje z biseri 2018, ki tokrat pripravlja Istrski večer. Občinstvu se bo z novim albumom Merika predstavila Elis Lovrić, vsestranska umetnica, igralka, pesnica in pevka, prejemnica mnogih mednarodnih nagrad, predstavila pa bo tudi svojo glasbeno zgodbo, ki je hkrati osebna, a seže še dlje, od istrskega morja do brazilskega sonca.

V četrtek, 26. julija, se s predstavo Seme za osle in druge zgodbe v Hlavatyjev park vrača 16. Alpe Adria PUF Festival. S pripovedovanjem ob slikah na malem odru bo otroke tokrat razveseljevala Špela Pahor, etnologinja, bibliotekarka in pravljičarka, ki pravljice pripoveduje že dvajset let. Ob 21. uri bodo v soju bakel in ritmih folk glasbe ponovno zaživeli tudi vrtovi palače Panatoiopolo, ki gostijo zadnjega v nizu glasbenih večerov Poletje v Bertokih. Nastopili bodo Željko J. Žeži in skupina Čedahuči, ki jo sestavljajo Blaž Učakar (kitara in vokal), Matjaž Jakin (električna kitara, banjo in trobenta), Andrej Ilar (klavirska harmonika), Danijel Bogataj (violina), Matej Meglič (kontrabas in električna bas kitara, Ivan Zuliani (bobni) in Romana Prosenc (spremljevalni vokal).

V četrtek se na kopališču v Žusterni začenja tudi tridnevno državno plavalno prvenstvo za člane, mladince in kadete, ki ga organizira Plavalni klub Koper.

V Koper znova se vrača festival Etno HistEria

Jutri, 24. julija, se s koncertom Etno HistEria World Orchestra v Taverni ob 20.30 uri začenja 16. Etno HistEria festival, ki bo postregel z več glasbenimi dogodki na različnih prizoriščih v koprski občini. Turneja koncertnih dogodkov bo tudi letos predstavila raznolik in nedvomno zanimiv repertoar iz etno glasbene zakladnice, in to v eksplozivni in moderni interpretaciji.

Le dan kasneje, v sredo, 25. julija, bo ob 20. uri orkester nastopil tudi v Borštu, kjer se bodo s svojo glasbo in nastopom predstavili tudi solisti in skupine, ki so skupaj ustvarjale v festivalskih delavnicah. Solisti se nato v ponedeljek, 30. julija, znova vračajo v staro mestno jedro, na osrednji mestni-Titov trg, kjer bodo nastopali ob 21. uri, v torek, 31. julija, pa še v Taverno.

Foto: arhiv Etno HstEria, avtorja Joachim Gross, Maja Bavdaž Gross

Projekt Etno Histeria že 16. leto zapored podira kulturne stereotipe in ustvarja novo, komunikativno glasbo, ki zlahka prevzame marsikoga, hkrati pa zaradi zelo širokega spektra glasbenega znanja kot tudi zaradi kompleksnosti aranžmajev izpolnjuje tudi visoko postavljene kriterije umetniških sladokuscev. Letos ta v okviru Etno Histeria World Orchestra združuje 70 glasbenikov iz 22 držav iz vseh koncev sveta, ki so v pičlem tednu dni drug drugega naučili svoje glasbe in jo priredili za igranje v orkestru.