DomovNoviceV Kopru predstavljena Terra Gothica Incognita

V Kopru predstavljena Terra Gothica Incognita

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Partnerji projekta so na današnji novinarski konferenci v Pretorski palači predstavili nov projekt Terra Gothica Incognita, v katerem sodeluje tudi Mestna občina Koper. Glavni cilj projekta je reševanje izzivov, povezanih z ohranjanjem in valorizacijo srednjeveške kulturne dediščine v obmejnih območjih Hrvaške in Slovenije. Projekt, ki se je uradno začel izvajati 1. septembra 2024 in se bo zaključil 22. februarja 2027, sofinancira Evropska unija iz programa Interreg VI-A Slovenija-Hrvaška 2021-2027. 

Na današnji novinarski konferenci je Občina Kastav, kot vodilni partner, skupaj z Mestno občino Koper, ki je vodilni projektni partner za komunikacijo, Pokrajinskim muzejem Koper, Regionalnim razvojnim centrom (RRC) Koper, Povjesnim i pomorskim muzejem Istre in Udrugom Hrvatskih putničkih agencija predstavila čezmejni projekt Terra Gothica Incognita. Partnerje projekta je na konfernci pozdravila tudi podžupanja MOK Mateja Hrvatin Kozlovič.

Projekt Terra Gothica Incognita se osredotoča na ohranjanje in zaščito zapostavljene srednjeveške kulturne dediščine. Naslavlja izzive, kot so nepoučenost lokalnega prebivalstva o pomenu kulture v gospodarskem razvoju, pomanjkanje skupne strategije razvoja kulturnega turizma in neenakosti v kakovosti turističnih storitev na čezmejnem območju, s cilji ohranjanja kulturne dediščine, razvojem čezmejne kulturno-turistične destinacije ter ozaveščanjem lokalnega prebivalstva o njenem pomenu in potencialu za gospodarski napredek.

Mestna občina Koper bo izvedla več pomembnih aktivnosti, vključno s stalno razstavo v mestnem stolpu o zgodovini mesta Koper, urnem mehanizmu in najstarejšem zvonu. Ustvarila bo interaktivni turistični produkt Zgodovinska pustolovščina po Kopru, ki bo obiskovalcem omogočil raziskovanje mestnih znamenitosti skozi poučne zgodbe, mite in legende, ter slikanico za otroke o mitološki zgodovini Kopra, opremljeno z interaktivnimi elementi, ki bodo vodili do dodatnih informacij o mestnih znamenitostih. Občina bo organizirala izobraževalni program za občane, v sklopu katerega bo na voljo tudi brezplačen voden ogled po Kopru, v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom pa bo organizirala tudi t. i. četrtne fešte, kjer si bodo obiskovalci lahko v dobri družbi in ob glasbi ogledali mestne četrti.

Partnerji projekta so prepričani, da bo projekt pomembno prispeval k ohranjanju kulturne dediščine, povečanju turistične privlačnosti obmejnih regij in izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev. Sodelovanje med partnerji bo omogočilo oblikovanje prepoznavne čezmejne kulturno-turistične destinacije, ki bo izboljšala gospodarsko stanje regije ter zmanjšala sezonske omejitve v turistični ponudbi.

Skupna vrednost projekta znaša 2.433.073,77 evra, od tega 1.946.459,01 evra prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR). Delež Mestne občine Koper znaša 340.008 evrov, 272.006,40 evra bo sofinanciral ESRR, preostanek pa bo občina financirala iz lastnih sredstev.

Foto: MOK