DomovNoviceKoper obiskala slovenska bakla

Koper obiskala slovenska bakla

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

V znamenju prihajajočih poletnih olimpijskih iger v Parizu tudi letos po Sloveniji potuje slovenska bakla, ki bo 72 dni dolgo potovanje po 212 slovenskih občinah zaključila 13. julija v Kranjski Gori. Danes je bakla obiskala Koper, natančneje Center športov na mivki, kjer so jo sprejeli župan Mestne občine Koper Aleš Bržan s predstavniki Javnega zavoda za šport MOK in številni športniki.

Slovenska bakla, ki je leta 2021 nastala v jeklarni na Ravnah na Koroškem pri Skupini SIJ – Slovenski industriji jekla, tudi v tem olimpijskem letu med slovenskimi občinami širi vrednote olimpizma in zbira pozitivne misli za slovenske športnice in športnike, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah v Parizu.

Bakla je v Koper prispela po morju. V jutranjem času je najprej obiskala Piran in Izolo, nato pa jo je vrhunski slovenski kajtar Koprčan Toni Vodišek po morju ponesel do Centra vodnih športov v Žusterni. Vodišek je nato s simboličnim tekom po obmorskem parku v družbi nekdanjih in letošnjih olimpijcev – Staša Slatinek Jovičiča, Špele Ponomarenko Janić, Matije Pavšiča, Andreja Hrabarja in  Diane Ravnikar – ter mladih športnikov iz koprskih športnih društev baklo prinesel na prizorišče osrednjega dogodka v Centru športov na mivki.

Športno obarvan program sprejema je popestril nastop Pihalnega orkestra Koper, Mažoret Koper in pozdravni nagovori župana Mestne občine Koper Aleša Bržana, podpredsednika OKS-ZŠZ Mirana Kosa in člana uprave – delavskega direktorja Luke Koper Vojka Rotarja. »Bakla uteleša olimpijski duh in s tem tudi najvišje vrednote olimpizma – povezovanje telesa in duha, športa in kulture, predvsem pa povezovanje med narodi in znotraj narodov. V teh težkih časih, ko številni po svetu trpijo zaradi posledic vojn, je olimpijsko sporočilo miru med narodi in poštenega športnega boja toliko bolj aktualno. Hkrati je šport tisti element, ki nas Slovence povezuje, da zmoremo pogledati naprej, onkraj razlik. Takrat damo kot narod tudi najboljše od sebe,« je izpostavil Bržan.

Sprejem se je zaključil s simboličnimi teki športnikov iz koprskih športnih društev v Centru športov na mivki in tekom tekačev po Semedelski promenadi vse do Ukmarjevega trga, kjer je baklo na jadrnici prevzel Luka Zabukovec in jo popeljal do najmanjše slovenske občine, Občine Ankaran. Pot slovenske bakle lahko vsi ljubitelji spremljate na spletni strani Pariz 2024.

Največji predolimpijski dogodek nas sicer v Kopru čaka 11. julija, ko bo na Ukmarjevem trgu potekala uradna predstavitev slovenske reprezentance, ki bo med 26. julijem in 11. avgustom našo državo zastopala na največjem športnem odru sveta.

Foto: MOK