DomovNoviceV Pokrajinskem muzeju Koper na ogled slike Toneta Kralja

V Pokrajinskem muzeju Koper na ogled slike Toneta Kralja

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V Pokrajinskem muzeju Koper so v sredo odprli gostujočo razstavo Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije z naslovom Kruha in iger, Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945. Razstava bo na ogled do vključno nedelje, 15. decembra. Vstopnine ni.

Razstava, ki sta jo odprla župana Mestne občine Koper in Občine Dobrepolje, Aleš Bržan in Janez Pavlin, predstavlja slikarja Toneta Kralja in njegovo delovanje v obdobju druge svetovne vojne. V tem času so nastala dela, kot so Cirkus Nazi, Rapallo, Primorski kurent ter poslikave v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Lokvi in v župnijski cerkvi sv. Vida na Šentviški Gori, ki veljajo za simbol kljubovanja fašizmu in raznarodovanju.

Kraljeva dela danes veljajo za dokument časa

Kraljeva dela danes veljajo za poveden dokument časa, primer drzne samosvoje ustvarjalne poti umetnika in tudi primer moči oz. vpliva, ki jo lahko ima umetnost v družbi.
Posebno mesto na razstavi ima slika Streljanje talcev, 13. 10. 1942. Gre za dvostransko sliko, ki je bila na hrbtni strani do nedavnega zakrita s premazom, ki je bil odstranjen v sodelovanju z Restavratorskim centrom ZVKDS. Odstrlo se je impresivno delo z naslovom Panem et circenses, ki so ga interdisciplinarno predstavili strokovnjaki umetnostnozgodovinske, zgodovinske in restavratorske stroke.

Za gostovanje razstave so se v Pokrajinskem muzeju Koper odločili iz več razlogov. V koprskem muzeju med drugim hranijo sliko Rapallo, eno najpomembnejših umetnikovih del tega obdobja, ki je tudi predstavljena na razstavi.

Razstavo, za katero so dela posodile številne institucije, dopolnjuje bogat obrazstavni katalog. Obiskovalcem je na voljo tudi krajša predstavitvena publikacija razstave v italijanskem in angleškem jeziku. Pokrajinski muzej Koper bo razstavo obogatil s predavanji strokovnjakov, javnimi vodstvi, strokovno ekskurzijo ter delavnicami za družine in otroke.

Več informacij o aktualnih dogodkih, programu koprskega muzeja najdete na povezavi.

Foto: Pokrajinski muzej Koper, Jernej Stare