DomovNoviceV pristanišču in na parkirni hiši P+R Sonce bodo zgradili sončni elektrarni

V pristanišču in na parkirni hiši P+R Sonce bodo zgradili sončni elektrarni

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V okviru projekta SOPOREM, v katerem sodelujejo vodilni partner Luka Koper, Mestna občina Koper in norveško podjetje Greenstat, bodo zgradili sončni elektrarni v pristanišču in na parkirni hiši P+R Sonce. V Luki Koper bo zrasla druga največja sončna elektrarna v Sloveniji s skupno močjo 3 megavate. Projekt je v celoti vreden skoraj 3,6 milijona evrov, od tega je 2,1 milijona evrov evropskih sredstev.

V okviru projekta bodo na strehi dveh sklopov skladišč v pristanišču postavili sončne panele v dolžini 400 metrov, na ta način pa zagotavljali do 3 MW električne energije. Na drugi strani bo Mestna občina Koper poskrbela za izgradnjo manjše sončne elektrarne 270 kilovatov. Projekt SOPOREM sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi mehanizma EGP.

»Projekti morajo biti usmerjeni v izkoriščanje sončne energije. Prav je, da vsako streho, kjer je to mogoče, izkoristimo za to, da je energetska samooskrba tudi na našem območju čim boljša. Prepričan sem, da bo projekt izgradnje sončne elektrarne na strehi parkirne hiše, predvsem pa v koprskem pristanišču, ki ima še več takih površin, zgodba o uspehu, s katero bomo obrnili nov pomemben list razvoja slovenske energetike,« je ob današnji predstavitvi projekta povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Naložba v izgradnjo sončne elektrarne na parkirni hiši Sonce je vredna 655.000 evrov in jo bodo v celoti financirali iz mehanizma EGP.

Drugo največjo sončno elektrarno v državi bo Luka Koper namestila na strehah dveh skladišč za generalne tovore na drugem pomolu. Z izgradnjo se bo delež proizvedene energije iz obnovljivih virov zvišal na 10 %. »S projektom smo povezali potrebe gospodarstva, Luke Koper, hkrati pa skušamo zadovoljiti potrebe lokalne skupnosti po čistejšem, zelenem okolju. Elektrarna, ki jo bomo zgradili v Luki Koper, bo ena izmed večjih v državi. Začetek gradnje je predviden za naslednje leto, zaključek v letu 2024,« je o časovnici izgradnje elektrarne v koprskem pristanišču povedal delavski direktor in član uprave Vojko Rotar.

Do leta 2025 nameravajo v Luki Koper sončnimi paneli prekriti še tri skladišča, s tem pa bi povečali skupno nominalno moč na sedem megavatov. Kot je povedal vodja področja strateškega razvoja Borut Čok, bo podjetje v prihodnjem letu v vse trajnostne projekte vložilo približno 15 milijonov evrov. Pomemben delež bo namenjen elektrifikaciji delovnih naprav. Tako bodo na kontejnerskem terminalu nadaljevali z nadomeščanjem dizelskih vozil za manipulacijo tovora z električnimi. V prihodnjih letih načrtujejo tudi večjo naložbo v elektrifikacijo privezov, tako da se bodo lahko ladje oskrbovale z energijo z obale.

Foto: MOK