DomovNoviceV slovenski Istri brez težav pri oskrbi s pitno vodo

V slovenski Istri brez težav pri oskrbi s pitno vodo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Skupna poraba pitne vode v slovenski Istri je od zadnjih dni julija ubrala trend rasti, ki je sovpadel z zmanjšano izdatnostjo na viru Rižane, zato so v Rižanskem vodovodu začeli črpati podtalnico in povečati nakup vode. Kljub temu oskrba s pitno vodo na območju obalnih občin poteka nemoteno in značilno za poletno obdobje, so še pojasnili.

Skupna poraba pitne vode na območju štirih obalnih občin, ki jih oskrbuje Rižanski vodovod, se je v juliju gibala do 330 litrov na sekundo, pri čemer so pretežni del vode, okoli 260 litrov na sekundo, zagotavljali iz vodnega vira Rižane.

Zadnje dni julija pa je poraba vode ubrala trend rasti, ki se je nadaljeval tudi v prvo tretjino avgusta, so za STA dodali v Rižanskem vodovodu. Tako se v povprečju trenutna dnevna poraba vode giblje do 410 litrov na sekundo.

Porast v rabi vode je sovpadel z zmanjšano izdatnostjo na viru Rižane, ki se je zmanjšala na do 210 litrov na sekundo, zaradi česar so začeli s črpanjem rižanske podtalnice in povečali nakup pitne vode, zlasti od Istrskega vodovoda na sosednjem Hrvaškem (do 130 litrov na sekundo). Poleg tega iz vodovodnega sistema Kraškega vodovoda kupijo do 60 litrov na sekundo, vodna vira Bužini in Gabrijeli pa skupno zmoreta še dodatnih 40 litrov na sekundo.

“S kombinacijo vseh teh odjemov zagotavljamo manjkajoče količine vode in nemoteno obratovanje celotnega vodovodnega sistema,” so poudarili v Rižanskem vodovodu. Kot so še navedli, je oskrba z vodo zaenkrat stabilna in znotraj pričakovanih trendov, zato je tudi skrb za morebitna omejevanja v oskrbi odveč.